Početna Danas u gradu Izložba o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima

Izložba o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima

Izložba “Saborna crkva Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima” biće otvorena u ponedeljak, 29. oktobra u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, Trg Branka Radičevića 8.

Izložbu organizuju Muzej grada Novog Sada i Eparhija sremska priređuju povodom 260-te godišnjice od početka gradnje Saborne crkve Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima.

Temelji Saborne crkve u Sremskim Karlovcima osvećeni su 7. maja 1758. godine na mestu nekadašnje, stare građevine koja je srušena. Crkva je podignuta prema projektima nastalim najverovatnije u Beču, čiji autor nije poznat. Autori raskošnog baroknog ikonostasa bili su Arsenije Marković, drvorezbar i slikari Teodor Kračun i Jakov Orfelin.

Izdvojivši se na centralnom karlovačkom trgu svojim baroknim stilom i lepotom, Saborna crkva i danas simbolizuje svu veličinu i značaj Karlovačke mitropolije koja je okupljala pravoslavne Srbe u Habzburškom carstvu u pređašnjim vekovima. U njoj su ustoličeni gotovo svi karlovački mitropoliti i patrijarsi, kao i mnogi episkopi, svečanim liturgijama otvarani su srpski narodno-crkveni sabori, obeleženi su ulazak srpske vojske 1918. i proglašenje Srpske patrijaršije 1920. godine, održavani su obredi krštenja, venčanja, kao i zaupokojene liturgije arhijerejima, direktorima i profesorima Karlovačke gimnazije i Bogoslovije, njihovim dobrotvorima, znanim i neznanim Karlovčanima. Među njima je bio i srpski kralj Milan Obrenović, čiji su posmrtni ostaci opojani u Sabornoj crkvi, a zatim sahranjeni u manastiru Krušedol.

Na izložbi će biti predstavljeni reprezentativni predmeti iz ovog hrama: stare bogoslužbene knjige, ikone, antiminsi, svešteničke odežde i bogoslužbeni predmeti. Autor izložbe je dr Gordana Petković, muzejski savetnik,

Otvaranje izložbe je u 19 časova. Izložbu će otvoriti Vasilije episkop sremski.

Postavka se može pogledati do 29. novembra.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia/Petar Milošević