Početna Danas u gradu Jelić podneo krivičnu prijavu za ratne zločine

Jelić podneo krivičnu prijavu za ratne zločine

jelic_vladimir

Predsednik GO SPO Vladimir Jelić predao je u Tužilaštvo za ratne zločine krivičnu prijavu za masovno ubistvo više stotina Novosađana i drugih građana Vojvodine, čija su tela zakopana u jesen i zimu 1944. godine u Rajinoj šumi.

Kako se navodi u saopštenju GO SPO, zločin je ostao nerazjašnjen do današnjeg dana, a još se ni izbliza ne zna broj streljanih.

“Skupština grada Novog Sada usvojila je juče Deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi, koji je podržala većina odbornika u gradskom parlamentu. Cilj nije bio samo da se oda pošta nevinim žrtvama koje su, bez suđenja i prava na odbranu, tragično izgubile život posle oslobođenja, krajem 1944. godine, nego i da nadležni organi počnu rasvetljavanje ovog zločina. Ratni zločini nikada ne zastarevaju, svedoci smo da se i danas sudi nacistima koji su decenijama izbegavali lice pravde, a nadamo se da će pravda stići i one koji su počinili ovaj zločin, a pripadnici su komunističkog pokreta”, kaže Jelić i dodaje da će “kažnjavanjem zločinaca, potomci stradalih nevinih žrtava konačno doživeti bar delimičnu pravdu”.

Masovna ubistva, pre svega političkih neistomišljenika, koja su se po Srbiji dešavala po završetku Drugog svetskog rata, decenijama su bila tabu-tema, ali sa ove vremenske distance – posle 70 godina, došlo je vreme da se o tome razgovara otvoreno, smatraju u GO SPO. “Vreme da se suočimo sa istinom, da se ovaj mračni deo istorije ne bi ponovio”, navodi se u saopštenju GO SPO.

Podsetimo da je Skupština grada juče usvojila deklaraciju o osudi zločina u Rajinoj šumi u jesen 1944. godine, iako je opozicija tražila da se prvo istoričari izjasne o tome šta se tamo desilo i ko je i zašto tamo ubijen.

Autor: 021.rs