Početna Danas u gradu Književna nagrada “Miroslav Antić” uručena Nenadu Šaponji

Književna nagrada “Miroslav Antić” uručena Nenadu Šaponji

0

Nagrada “Miroslav Antić”, koja se dodeljuje u okviru manifestacije “Antićevi dani”, uručena je u petak 16. marta na svečanosti u Gradskoj kući u Novom Sadu laureatu Nenadu Šaponji za najbolju zbirku pesama u 2017. godini “Izgledam, dakle nisam”.

Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da mu je velika čast što je u prilici da uruči jedno od najznačajnijih priznanja u Novom Sadu, koje se dodeljuje u oblasti književnog stvaralaštva.

– Ovo priznanje nosi ime jednog od najsvestranijih savremenih stvaralaca koji svojim delom i svojim životom nikada nije priznavao granice, ni geografske, a ni one druge, i koji istovremeno pripada svim odredištima i sredinama za koje su ga vezivali periodi njegovog odrastanja, rada i stvaralaštva, što je on sam najbolje opisao u svojoj “Nepovratnoj pesmi” – istakao je Jelušić.

Predsednik gradskog parlamenta podvukao je da Novi Sad, njegovi poštovaoci, sugrađani i sugrađanke, sa velikim uvažavanjem čuvaju i neguju uspomenu na Miroslava Antića, a manifestacija “Antićevi dani” je pokušaj da se Grad bar delimično oduži pesniku za sve one lepe trenutke i sećanja koja su neraskidivo vezana za njegovu poeziju, liriku i široko i veliko umetničko srce.

U odluci tročlanog žirija, u sastavu dr Draško Ređep, Marija Vasić Kanački i prof. dr Boško Suvajdžić, navedeno je da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

– Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu – istaknuto je u odluci tročlanog žirija.

– Antić je bez sumnje naš najbolji pesnik, pesnik srca, pesnik koji jako dobro korespondira sa svima nama koji imamo dete u sebi. On je bio to veliko dete i on tako uspostavlja komunikaciju. Oni koji nemaju to dete, oni su prokleti. Ova nagrada je neverovatna, i iako realativno mlada književna nagrada, uspela je da sa prethodnim dobitnicima uspostavi jedan niz dobre savremene poetike – rekao je laureat Nenad Šaponja, primajući nagradu,

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i Jovan Beara sa “Ispovestima o Antiću”, a svečanoj dodeli u Gradskoj kući prethodilo je otvaranje izložbe skulptura Dragana Radenovića pod nazivom “Antić i njegovo doba”. Izložba u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada biće otvorena do 19. marta.

Uručivanjem nagrade “Miroslav Antić” završena je ovogodišnja manifestacija “Antićevi dani”.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: skupstina.novisad.rs