Početna Danas u gradu Koncert “Molitva” onlajn iz Kulturne stanice Eđšeg

Koncert “Molitva” onlajn iz Kulturne stanice Eđšeg

Kamerni koncert najlepše klasične literature, „Molitva“, u izvođenju sopranistkinje Zorice Belić i pijaniste Vladimira Gligorića, biće prikazan onlajn, 27. januara od 19 sati, putem zvanične Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg.

Koncertom „Molitva“ izvrsni umetnici žele, da, na Savindan, kao najuzvišeniju svetkovinu prosvećenja, u ovim otežanim vremenima, pošalju poruku mira, dobrote i značaja kulture, kao osnovne i neotuđive duhovne potrebe svakog čoveka.

„Kao umetnici, imamo misiju da pronosimo, u svakom trenutku, poruku važnosti lepote stvaranja i negovanja nadvremenske božanske iskre u ljudima, kao i suštinskih, neprolaznih kulturnih vrednosti, bez obzira na trenutne okolnosti. One mogu promeniti planove, ali ne i vrednost ljudskog života i značaj stvaralaštva, kao najsuptilnije tekovine evolucije ljudskog duha, koja i postoji da nadvisi sve destruktivno, a da nadahnjuje i uzvisi čoveka. Tako, u pomerenom terminu, takođe, zbog promenjenih okolnosti, predstoji i divan koncert sa profesorom citre iz Austrije, Vilfridom Šarfom, povremenim solistom Bečke filharmonije, koji će nastupiti na koncertu „Panonsko-alpski odjeci” sa delima najznačajnih srpskih i austrijskih kompozitora, u martu mesecu, u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu“, ističe Zorica Belić.

U izvođenju Zorice Belić i Vladimira Gligoriće, publika će uživati u najlepšim kompozicijama Vivaldija, Verdija, Pučinija, Rahmanjinova, Čajkovskog, Skrjabina, Čilee, Pjacole, Vasilija Mokranjca, Ivana Jevtića, Juga Markovića, Fostera i drugih.

„U hronologiji epoha pojavljivaće se dela od baroka do 21. veka, sa protkanom temom molitvenog obraćanja Tvorcu-Stvaraocu. Što se tiče formi sa ovakvim temama zastupljene su i u klavirskim minijaturama, kao i naveliko u operskoj literaturi i kamernoj-vokalno- instrumentalnoj literaturi. Tu su krucijalna dela svetske istorijske muzičke literature, uz poruku da vera, nadahnuće, bodrost duha i molitva nadilaze svaki usud čovečanstva i da u večitoj borbi dobra i zla, dobro ima epilog uzvišene paradigme“, objašnjava sopranistkinja Zorica Belić.

Zorica Belić završila je master studije Akademije umetnosti u Novom Sadu, na operskom odseku u klasi profesorke Vere Kovač Vitkai. Dobitnica je brojnih priznanja: mnoge nagrade na republičkim takmičenjima u kategorijama i pijanista i pevača, „Nikoaj Rubinštajn“ internacionalno takmičenje Pariz, 3. međunarodna nagrada, specijalna nagrada za interpretaciju ruske solo pesme u Moskvi. Bila je Stipendista Fonda za talente “Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin” grada Novog Sada i stipendista „Goethe Instituta“ – nemačke ambasade za „Berliner tage fur alte music“(Berlinski dani barokne muzike) za solističku ulogu u operi „Krunisanje Popeje“, bila je solista Akademije umetnosti Novi Sad u svetskoj premijeri ruskog kompozitora Gije Kančeli, u delu „Styx“ na festivalu Nomus. Ostvarila je i međunarodnu saradnju sa Nemačkom, Austrijom, Hrvatskom, Makedonijom, Rumunijom, Rusijom i drugim zemljama. Snimala je za brojne radio i televizijske stanice, nastupala sa orkestrom RTV-a, orkestrom RTS-a, orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Simfonijskim orkestrom vojske Srbije, orkestrom Srpskog narodnog pozorišta i sa mnogim vrhunskim umetnicima iz Srbije i Evrope. Autor je mnogih značajnih projekata u oblasti umetnosti, kulture i medija.

Vladimir Gligorić doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara. Usavršavao i na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi, u klasi Elizabete Atanasove. Laureat je Međunarodnog pijanističkog takmičenja „U spomen na Emila Giljelsa“ u Odesi i finalista je takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009.), kao i takmičenja „Bezendorfer i Šimel“ u Feniksu, u Arizoni, na kom je 2011. nagrađen za najbolje izvođenje virtuoznog dela. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini i specijalizovanog časopisa „Muzika Klasika“ za najboljeg mladog umetnika u 2010. Održao je brojne resitale u gradovima Srbije, kao i u nekoliko evropskih gradova. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, orkestrom Kamerata Serbika, Razgradskom filharmonijom, Filharmonijom Odese pod upravom Bojana Suđića, Biljane Radovanović, Vladimira Kranjčevića, Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Aleksandra Vokera. Vladimir Gligorić je viši umetnički saradnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Koncert „Molitva“ iz prostora Kulturne stanice Eđšeg, biće onlajn prikazan na zvaničnoj fejsbuk stranici Kulturne stanice Eđšeg. Eđšeg je nekadašnji centar prvog sportskog udruženja na našim prostorima i mesta poznatog po nekadašnjim balovima i banketima. Obnovljen je 2012. godine, te sada, kao deo mreže kulturnih stanica, otvara vrata svima koji žele da učestvuju u kreiranju performansa, izložbi, kamernih koncerata i drugih kreativnih sadražaja.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen