Početna Danas u gradu Mere zaštite od koronavirusa na biračkim mestima

Mere zaštite od koronavirusa na biračkim mestima

0

U Srbiji se održavaju redovni parlamentarni izbori. U Novom Sadu jutros u sedam časova je otvoreno 197 biračkih mesta. Pravo glasa ima 332.6895 građana, a moći će da se glasa do 20 časova. Zbog epidemije izbori se ove godine održavaju u nešto drugačijim okolnostima.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je za RTS navela da to podrazumeva održavanje distance sa drugim ljudima od jednog metra, zadržavanje na biračkom mestu ne duže od 15 minuta, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i dezinficijenasa.

Zako su na biračkim mestima obezbeđena dezinfekciona sredstva i zaštitne maske za birače, a članovi biračkog odbora moraju da nose maske i rukavice i održavaju razmak od najmanje jednog metra. Birači ne moraju da imaju masku, ali je poželjno da je nose.

Prilikom glasanja građani su dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.

Osim izbora za narodne poslanike, građani biraju i odbornike gradskih i opštinskih skupština u većem delu opština i gradova, dok će građani Vojvodine birati i svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodina.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay