Početna Danas u gradu Miloš Vučević posetio najstariju Novosađanku: Osećam veliko poštovanje i divlјenje prema ovoj...

Miloš Vučević posetio najstariju Novosađanku: Osećam veliko poštovanje i divlјenje prema ovoj dami – majci, baki i prabaki

0

Milos Vucevic i najstarija Novosadjanka (2)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posetio je najstariju Novosađanku, Ilonu Kovač koja ima 101 godinu. Gospođa Ilona rođena je u oktobru 1914. godine, a najstarija je žena u Novom Sadu prema evidenciji Crvenog krsta Grada Novog Sada. Crveni krst Grada Novog Sada već 30 godina organizuje manifestaciju “Sunčana jesen života”, posvećenu nastarijim sugrađanima. Svake godine, Crveni krst Grada Novog Sada dodelјuje nagrade najstarijem Novosađaninu i bračnom paru koji je najduže u braku. Za 2015. godinu, priznanje da je najstarija sugrađanka, dobila je upravo Ilona Kovač.

Naši najstariji sugrađani su uzor svima nama. Oni su gradili našu zemlјu, vaspitavali generacije, a zahvalјujući njihovom celoživotnom zalaganju postavlјeni su temelјi države u kojoj danas živimo. Ne samo da je zbog njihovog truda, rada, etike i marlјivosti sagrađena ova zemlјa, kao i naš grad, već su naši stariji sugrađani i danas zaslužni za sve dobre rezultate koje je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Oni su naši heroji koji su podneli najveću žrtvu kako bi Srbija izbegla bankrot. Žene su oduvek bile pokretačka snaga društva, a to dokazuju i naše najstarije sugrađanke. Danas imam čast da razgovaram sa najstarijom žitelјkom Novog Sada i moram da priznam da osećam veliko poštovanje i divlјenje prema ovoj dami, majci, baki i prabaki, koja i dalјe veruje u bolјe sutra i pruža nadu svima nama da se sa optimizmom može živeti dugo i srećno – rekao je gradonačelnik i čestitao gospođi Iloni 8. mart.

Ilona Kovač rođena je 15. oktobra 1914. godine u Bačkoj Topoli. U Novi Sad je došla kada je imala 19 godina zbog zaposlenja. Učila je krojački zanat i to joj je bio hobi, a radila je kao tkalјa. Ima dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi. Ona kaže da ne spava dugo, pazi na ishranu, sluša savete lekara, a lekove pije samo kada mora. Veoma voli ruže, a i dalјe održava punu baštu tog cveća. Danas je u penziji i uživa u svom skromnom domu gde joj u svakodnevnim obavezama mnogo pomaže sin koji živi s njom.

Milos Vucevic i najstarija Novosadjanka (1)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad