Početna Danas u gradu Miloš Vučević u OŠ ”Branko Radičević” povodom vršnjačkog nasilja

Miloš Vučević u OŠ ”Branko Radičević” povodom vršnjačkog nasilja

0

milos-vucevic,os-branko-radicevic 1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić posetili su OŠ “Branko Radičević” gde su sa direktorom Aleksandrom Maletinom razgovarali o nedavnom slučaju vršnjačkog nasilja u toj školi. Sastanku su prisustvovali i direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković i rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije PU u Novom Sadu Daliborka Vojvodić-Tomović.

Kao roditelj i kao građanin šokiran sam nemilim događajima u OŠ ‘Branko Radičević’, a kao gradonačelnik sam danas ovde kako bih razgovarao sa direktorom i pedagoško-psihološkom službom. Tražio sam od direktora da me obavesti do kakvih saznanja su došli i kako je moguće da su se ovi incidenti odvijali mesecima, a da niko u školi, pa ni roditelji, nije reagovao. Deca izložena nasilju ćutala su o ovim incidentima iz straha, a iako smo imali situaciju da je jedna učenica čak snimala incident koji je potom objavljen na društvenim mrežama, ipak nije pokazana nikakva solidarnost sa žrtvama. Nadam se da se ovo neće završiti samo na jednom statističkom broju i predmetu, a očekujem hitan izveštaj školskog odbora, direktora, nastavničkog veća, psihološke službe, kao i Centra za socijalni rad koji je već zakazao razgovore sa roditeljima, kako one dece koja su bila žrtve nasilja, tako i sa roditeljima dece koja su osumnjičena da su ga počinila. Grad Novi Sad mnogo je uložio u preventivne mere na polju bezbednosti učenika, upravo da nam se ne bi dešavali takvi incidenti u školama. Mi smo prva lokalna samouprava koja je osnovala Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, a velika sredstva iz budžeta smo izdvajali za konkretne preventivne mere. Ali na žalost, Grad, kao jedinica lokalne samouprave, ne može da menja ponašanje svih i ne može da menja svest u društvu. Mi smo skloni da okrećemo glavu od neprijatnih stvari koje se dešavaju drugima u našem okruženju i sve dok se ta svest ne izmeni, dešavaće nam se ovakve stvari. Na svakome od nas je da se zapita šta da radimo kako bismo sprečili ovakve pojave, a to se odnosi ne samo na vršnjačko, već i na nasilje nad ženama, na nedolično i kriminalno ponašanje – rekao je Vučević i zamolio da se ovoj temi ne pristupa senzacionalistički i da ne bude politizacije, jer je reč o veoma delikatnom pitanju.

milos-vucevic,os-branko-radicevic-jpg_660x330

Jelić je rekao da je Gradska uprava za obrazovanje poslala prosvetnog inspektora da utvrdi činjenično stanje i da proveri da li su sve procedure u vezi sa bezbednošću dece ispoštovane, kao i to da li postoji odgovornost nastavnika, pedagoške službe i direktora.

Osim toga dogovorili smo se sa školom da pojača preventivne mere edukacije dece i roditelja u vezi sa borbom protiv nasilja. Neophodna je saradnja sa roditeljima da bi se ovakvi slučajevi sprečili. Bojim se da u današnje vreme kakve god mere da preduzmemo ovaj problem neće biti rešen dok se ne uključe roditelji. Apelujem na njih da se jave školi ako uoče ove probleme, ili da se jave Koordinacionom telu. Zbog iskazanog nepoverenja i straha učenika da prijave ovaj slučaj, škola ‘Branko Radičević’ je omogućila đacima da to anonimno učine, i nadam se da će i druge škole slediti njihov primer – istakao Jelić.

Maletin je još jednom je naglasio da je škola reagovala po svim propisima čim je slučaj prijavljen i da su preduzete mere da se nasilje prekine, i da se deca, kojoj je sada potrebna velika podrška, oporave. On je takođe istakao da škola redovno održava roditeljske sastanke, da se bave temom vršnjačkog nasilja i edukuju decu o tome šta jeste vršnjačko nasilje i kako da postupe u takvim slučajevima.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad