Početna Danas u gradu Mladi naučnik Stefan Velja nastavlja školovanje u Beču

Mladi naučnik Stefan Velja nastavlja školovanje u Beču

stefan_velja1Mladi pronalazač iz Novog Sada Stefan Velja koji je nagrađen Velikom zlatnom medaljom i ordenom na festivalu pronalazaka “Eureka” u Briselu nastavlja školovanje u Beču.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je Velju, proslavljenog novosadskog naučnika koji je dobio najviša svetska priznanja za svoj izum, napravu za hvatanje i razbijanje tromba “Tromb gard”, povodom njegovog odlaska na studije u Beč.
Vučević je mladom naučniku poželeo uspeh u daljem školovanju i izrazio očekivanje da će se Stefan, nakon završenih studija, vratiti u svoju zemlju i svoj grad. “Još jednom imamo priliku da ugostimo našeg sugrađanina, mladog naučnika, ovog puta, kako bismo smo mu poželeli uspeh pred odlazak na stručno usavršavanje”, rekao je Vučević.
On je naglasio da su rezultati Veljinog predanog rada više nego očigledni i istakao da je Novi Sad ponosan na njega. “Uveren sam da će država Srbija stvoriti uslove da motiviše mlade da se vraćaju u svoju zemlju i budu karike u lancu koji će vući Srbiju unapred u svakom smislu”, istakao je Vučević.
“Drago mi je što su ispunjena obećanja koja su mi data kada je reč o mom odlasku u Beč, jer bez toga bi bilo teško da se tamo snađem”, rekao je Velja, dodajući da bi voleo da se takav odnos zadrži i u budućnosti.
Mladi pronalazač, osim Zlatne medalje u Briselu, na festivalu pronalazača “Eureka” 2014. godine, dobio je i Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza, i zasad je najmlađi vlasnik tog priznanja. Velja je za taj pronalazak dobio je i nagradu rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije i zlatnu plaketu “Instituta za inovacije” iz Moskve.

Autor: 021