Početna Danas u gradu Na novosadskim pijacama uništeno 80 kg mesa, kontrolisani i kiosci brze hrane

Na novosadskim pijacama uništeno 80 kg mesa, kontrolisani i kiosci brze hrane

0

mesoNa novosadskim pijacama uništeno je 80 kilograma mesa i proizvoda od mesa koji nisu bili bezbedni.Veterinarska inspekcija je, tokom vanrednih kontrola kioske brze hrane, 80 uzoraka poslala u laboratoriju i čekaju se rezultati ispitivanja, a veća količina je i uništena, kaže za 021.rs načelnica veterinarske inspekcije za Južnobački okrug Olivera Ivkov.

“U centru i širem centru najviše, ali i u većim naseljenim mestima u Južnobačkom okrugu. Uzorci su poslati u laboratoriju, inspektori još uvek obrađuju podatke i ja čekam izveštaj. Kontrolisali smo sve kioske brze hrane, a osim tih uzoraka, zatečena je hrana koja nije imala propisanu dokumentaciju i ona je na licu mesta uništena”, objašnjava načelnica.

Ona dodaje da će kontrole biti pojačane i iznenadne povodom predstojećih praznika.

Prijava protiv vlasnika kioska brze hrane “Popaj”

Protiv vlasnika “Popaja”, kioska brze hrane kod Novosadskog sajma u kojem se desetak ljudi otrovalo girosom, Uprava za veterinu podnela je prekršajnu prijavu, jer je ustanovljeno da je hrana bila pokvarena.

“Vlasnik je sam zatvorio objekat, koleginica je podnela prijavu na osnovu rezultata ispitivanja. Sud će preduzeti dalje mere, a kada donese odgovarajuću presudu mi ćemo dobiti obaveštenje o visini kazne koju će biti dužan da plati”, navodi načelnica veterinarske inspekcije za naš portal.

Podsetimo, u Klinički centar Vojvodine se pre mesec i po dana javilo deset pacijenata sa simptomima trovanja i svi su rekli da su jeli u kiosku brze hrane “Popaj”. Petoro pacijenata je posle pregleda pušteno na kućno lečenje, dok je isto toliko zadržano u bolnici. Rezultati analize uzoraka iz tog kioska na Detelinari, koji su upućeni u Institut za javno zdravlje Vojvodine, pokazali su prisustvo četiri bakterije.

Zatečena kisela pavlaka i tartar sos su bili bezbedni za ishranu ljudi, a tzaziki salata, urnebes salata, pečeni pileći file za giros, pileći file usoljen za termičku obradu i majonez “Majo” nisu bili bezbedni, jer su u njima izolovane bakterije – Eneterobacteriaceae, E.coli, Bacilus cereus i koagulaza pozitivne stafilokoke.

Sva hrana životinjskog porekla zatečena u objektu stavljena je van prometa i neškodljivo uništena. Objekat u Ulici Braće Popović je zatvoren, a vlasnik je dostavio izvod iz APR-a o zatvaranju, odnosno prestanku obavljanja delatnosti.

Takođe, inspekcija je zabranila dalji rad jednom zaposlenom koji nije prošao obaveznu sanitarnu kontrolu. Vlasnik objekta Dejan Parun nakon incidenta je rekao da je sve rađeno po propisima i da se poštuju procedure o bezbednosti hrane.

O tome kakvo meso jedu Novosađani, čitajte OVDE.

Autor: 021