Početna Danas u gradu Novi Sad danas proslavlja dan prevremeno rođenih beba

Novi Sad danas proslavlja dan prevremeno rođenih beba

0

tvrdjava_ljubicasta

Most Duga i sat na Tvrđavi danas će biti osvetljeni u ljubičasto, što je boja koja označava dan prevremeno rođenih beba. Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi je i sinoć bio ljubičast.
U svetu godišnje umre više od milion dece od oboljenja koja su vezana za prevremeno rođenje. Mnoga od preživele dece čitavog života imaju poteškoće sa razvojem motornih sposobnosti, tako i poteškoće vezane za učenje, sluh i vid.
Svetski dan prevremeno rođene dece koji se obeležava 17. novembra ima za cilj da skrene pažnju na mogućnost primene važnih mera koje se odnose na zbrinjavanje prevremeno rođenih beba. Na prvom mestu to je nadzor nad porođajem i periodom nakon porođaja svake majke i bebe uz prenatalnu primenu lekova steroida trudnicama kod kojih postoji rizik od prevremenog porođaja (u cilju ubrzavanja sazrevanja pluća prevremeno rođene novorođenčadi), nega prevremeno rođenih beba na odgovarajućem nivou zdravstvene zaštite uz primenu odgovarajućih antibiotika radi lečenja novorođenačkih infekcija. Ovog dana se takođe skreće pažnja javnosti na značaj ishrane prevremeno rođenih beba majčinim mlekom uz podsticanje kontakta majki sa svojim bebama.
Udruženje “Optimistik”, kao organizacija roditelja prevremeno rođene dece, ulaže napore da se podigne svest i opšta informisanost o ovom problemu sa kojim se neke porodice susreću. “Uvek ulažemo napore da pružimo podršku mamama i bebama koje se trenutno nalaze u ovoj situaciji”, kažu iz ovog udruženja.
U cilju obeležavanja dana prevremeno rođenih beba, udruženje “Optimistik” organizovaće niz acija u narednih desetak dana:
– Prikupljanje garderobe, malih brojeva (broj 48-50), koje bi “Optimistik” poklonio roditeljima prevremeno rođene dece.
– Pravljenje i deljenje medenjaka, koje će šarati u ljubičastu boju, upakovati kao poklončiće i deliti svima koji 17. novembra dođu na odeljenje neonatologije u Dečiju bolnicu u Novom Sadu.
“U ovoj inicijativi, kao volonteri, pridružiće nam se studenti novosadskih fakulteta koji su putovali na studentski program u SAD preko agencije Karavan travel Novi Sad. Karavan je pokazao želju da nam se priključi u ovoj akciji i da, zajedno sa studentima pomogne da ostvarimo našu zamisao. Studenti će, zajedno sa članovima “Optimistika”, pripremati i deliti medenjake tokom tri dana, a 17. novembra ćemo svi zajedno, posetiti i mame koje trenutno sa svojim bebama borave na odeljenju neonatologije Dečije bolnice.

Autor i foto: 021.rs