Početna Danas u gradu Novi Sad danas slavi 270. rođendan

Novi Sad danas slavi 270. rođendan

0

Novi Sad danas obeležava Dan grada – 1. februar. Tada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala “Povelju slobodnog kraljevskog grada”. Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice “domaćih” građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime. Po priznatim pravima i preuzetim obavezama, Novi Sad izjednačio se sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u to vreme iz feudalne polako prelazile u građansku epohu.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a građanima i građankama zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika i stanovnica dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.

Delegacije evropskih zemalja čestitalo rođendan Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primili su delegacije iz gradova pobratima i gradova prijatelja Novog Sada povodom obeležavanja prvog februara, Dana Grada Novog Sada.

Preko 70 gostiju iz država okruženja i brojnih evropskih zemalja, te veliki broj predstavnika gradova i opština iz čitave Srbije, danas su čestitali Gradu Novom Sadu 270. rođendan.

– Ne možemo ostati ravnodušni kada vidimo da su nam došle delegacije iz Grčke, Rumunije, Mađarske, Austrije, ali i gradonačelnici i predstavnici gradova iz Francuske, Velike Britanije, Poljske, Rusije i Belorusije. To je dokaz da je Novi Sad uvek vodio jednu prijateljsku politiku i da smo kao takvi prepoznati – istakao je Vučević dodavši da činjenica da toliki broj gradova uvažava Novi Sad dokazuje da su plodovi višedecenijskog rada gradske uprave jasni i vidljivi.

On je poručio i da osvojene titule Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope daju na kvalitetu Novom Sadu, uputivši poziv svim gradovima koji su voljni da se prikjljuče Novom Sadu u saradnji na realizaciji brojnih projekata.

– Ovo je jako lepa slika, ali iznad svega, želim da svim Novosađanima čestitam 270. rođendan našeg grada. Ovo je naš zajednički praznik, to nije rođendan gradonačelnika ili gradske uprave, već svih ljudi koji žive i rade u Novom Sadu – poručio je Vučević.

Od 18 sati u Srpskom narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija u okviru koje će gradonačelnik uručiti Februarsku nagradu prof. dr Tihomiru Vejnoviću. Biće upriličen i bogat kulturno-umetnički program, kada će se gradonačelnik i dobitnik Februarske nagrade obratiti prisutnima, a biće prikazan i kratak film o dobitniku.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: ThinkstockPhotos/Novisad.rs