Početna Danas u gradu Novi Sad dobija groblje kućnih ljubimaca

Novi Sad dobija groblje kućnih ljubimaca

0

groblje za ljubimce

Novi Sad će verovatno biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti uređeno, legalno groblje za kućne ljubimce, piše “021”.

Odluku o realizaciji ovog projekata donela je Skupština grada kada je nedavno usvojila Strategiju održivog razvoja Grada do 2020. godine. Vrednost investicije procenjena je na 100 miliona dinara, a okvirno je zacrtano da bude realizovana 2019. ili 2020. godine.

U JKP “Lisje” kažu da su predložili izgradnju groblja za kućne ljubimce, ali da će konačnu odluku o realizaciji doneti Gradsko veće.

Smatramo da bi ovaj projekat neophodan i afirmativan, kako sa stanovišta zaštite životne sredine, tako i sa etičkog aspekta – navode u gradskom pogrebnom preduzeću.

Groblje za kućne ljubimce svakako ne bi bilo izgrađeno u sklopu nekog od postojećih grobalja, gde se ljudi sahranjuju, već na izmeštenoj lokaciji, u zavisnosti od odluke Gradskog veća. Plan je da na ovom groblju budu sahranjivani mali kućni ljubimci.

Što se tiče finasiranja projekta, za sada u budžetu nije opredeljen novac jer prvo treba odrediti lokaciju, a i Novi Sad finasira neke veće projekte, pri čemu je okvirno predviđeno da se 100 miliona obezbedi iz gradske kase, samostalnih prihoda “Lisja” i donatora.

Inače, groblje kućnih ljubimaca postoji u Beogradu, ali je nelegalno.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com