Početna Danas u gradu Novi Sad jedini ima registar ukradenih predmeta

Novi Sad jedini ima registar ukradenih predmeta

policija-60478063Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji ima registar ukradenih stvari, a koji je prvobitno trebalo da bude registar ukradenih bicikala.

Registar postoji već dve godine i umesto da to bude samo registar ukradenih bicikala, ideja je proširena na sve predmete, jer se, kako kažu u policiji, “ne kradu samo bicikli već raznorazni predmeti”. “Naša iskustva pokazuju da građanima nije toliko bitno ko im je određeni predmet ukrao, niti šta će biti sa tom osobom, već im je najbitnije da im se ukradeni predmet vrati”, kaže za 021 Dejan Drobnjak, predstavnik policije zadužen za bezbednost u zajednici.

Tendencija policije je da ovakvi registri postoje i u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji zbog toga što se često dešava da se predmet ukrade u jednom gradu i odmah iznese iz njega, nakon čega mu se najčešće gubi svaki trag.

Drobnjak objašnjava kako registar funkcioniše. “Kada dođe do izvršenja krivičnog dela, građani treba to da prijave policiji. Tokom uzimanja podataka o nestanku određenog predmeta, svi podaci se unose u pomenutu bazu i onda naknadno, prilikom rutinskih kontrola, pretresa ili rada policije na terenu, policija proverava na licu mesta da li se radi u ukradenom predmetu ili ne”, rekao je on.

On otkriva da Novosađani najčešće prijavljuju nestanak mobilnih telefona, bicikala, ili automobila, ali da ima puno onih koji prijavljuju nestanak šahta, motornih testera, bušilica, alata iz automobila i mnogih drugih stvari.

Na godišnjem nivou se putem ove baze podataka nađe između 40 i 50 nestalih predmeta, a pretpostavke su da bi ih bilo mnogo više ukoliko bi baze postojale i u drugim gradovima, jer bi i pronalaženje bilo lakše. Registri ukradenih predmeta su u fazi izrade u ostalim gradovima Srbije i čeka se na njihovo umrežavanje.

Autor 021