Početna Danas u gradu Novi Sad okupio mlade bridžiste

Novi Sad okupio mlade bridžiste

playing-cards-1201257_1280

Više od 20 mladih takmičara iz zemlje, učestvovalo je u školskom i univerzitetskom prvenstvu u bridžu, koje je održano juče u Novom Sadu.

Najperspektivniji mladi bridžisti, bili su raspoređeni u šest ekipa, a ovogodišnje okupljanje im je pored borbe za titule univerzitetskog i školskog prvaka Srbije, bila je prilika i za druženje i za učenje.

Mislim da je tajna uspeha u bridžu naći pravog partnera sa kojim nađete tu neku filozofiju bridža, koju ne znam ni kako bih rekla. Osobu s kojom se razumete pre svega. Takođe puno vežbe, konstantno igrati, svakog dana, kako onlajn na bridž bejs onlajnu, to je sajt na kom može da se igra bridž, tako i u klubu i uživo i čitati knjige naravno – kaže Selena Pepić, svetska juniorska prvakinja u bridžu.

Dolazim iz Kragujevca. Tamo treniram bridž od novembra prošle godine. Treba dosta da se razmišlja. I mora dosta da se unapred uči i sprema, da se zna koje karte treba igrati kad i kakve licitacije uraditi – veli Đorđe Marjanović.

Bridž se oslanja na matematiku, logiku, verovatnoću, brzo razmišljanje i reagovanje, a ne na sreću, pa je stoga u mnogim zemljama deo obrazovnog sistema. Kod nas, uprkos velikom broju mladih talenata, ta igra nije dovoljno popularizovana i zastupljena, a edukacija u školama i na faklutetima zasniva se na volonterskom radu bridžista, kažu organizatori ovogodišnjeg takmičenja.

Nama je u celoj toj priči potrebna pomoć pre svega univerzitetskih gradova da tamo lokalne samouprave i sektori za sport prepoznaju da je bridž korisna igra kao i šah, i to će dovesti sigurno do popularizacije ove igre – objašnjava Darko Parežanin, predsednik Bridž saveza Srbije.

Naredno veće takmičenje juniorskih selekcija u bridžu biće održano na ovogodišnjoj Univerzijadi u Zagrebu, a postoje šanse da igra s kartama postane disciplina i na svetskoj univerzijadi, kažu iz Bridž saveza Srbije.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay.com