Početna Danas u gradu Novosađani traže odgovorne za skidanje Remedovog murala

Novosađani traže odgovorne za skidanje Remedovog murala

Više od 200 građana okupilo se u podne ispred lokacije na kojoj je donedavno bio Remedov mural, a sada protestni grafit zbog njegovog naglog uklanjanja.

Građani, članovi pokreta “Podrži RTV”, kao i predstavnici stručne javnosti, traže odgovore na pitanja ko je izdao nalog da se bez objašnjenja ukloni mural koji je francuski strit-art umetnik poklonio gradu 2009. godine, a koji je u četvrtak uklonjen.

Nenad Jelovac ispred “New Point of Culture” naveo je da je za ovakve poteze potrebna dozvola nadležnih službi, te da je sigurno da je ista izdata. On je postavio i pitanje uključenosti Srpske pravoslavne crkve u priču, s obzirom na to da se mural nalazio u blizini Vladičanskog dvora.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović rekao je da je ovo očigledan primer da se u Novom Sadu može graditi i rušiti bez dozvola, a da javnost ni o čemu nije obaveštena. On je pozvao grad da otkrije ko je nalogodavac, s obzirom na to da su gradske vlasti i finansirale ovaj projekat.

Prisutni su ukazali da se na mašinama koje su korišćene u prekrečavanju nalazi logo firme “Green Planet 021”, čiji predstavnik je poručio da ga je angažovao upravo Grad Novi Sad. Kako je za 021 ranije poručeno iz Grada, vlasti tvrde da nisu ni na koji način učestvovale u skidanju murala.

Prisutni su okačili parole protesta i poručili da je jasno koliko građane boli ovakvo bezakonje, s obzirom na to koliki je odaziv na protest po kišovitom, nedeljnom danu.

Izvor: 021
Foto: NSU – Uživo sa novosadskih ulica