Početna Danas u gradu Novosađanka prijavila šefove zbog korupcije, pa je premestili

Novosađanka prijavila šefove zbog korupcije, pa je premestili

sud_zgrada

Novosađanka Marija Beretka dobila je rešenje o premeštaju na drugo radno mesto samo četiri dana pošto je 5. juna policiji prijavila da njeni šefovi na svoju ruku “brišu” prekršajne naloge vredne milione dinara. Sa mesta nadzornika u novosadskoj Upravi za inspekcijske poslove, bez ikakvog obrazloženja, trebalo je da bude prebačena u Upravu za opšte poslove, na mesto izvršioca za poslove mesne zajednice u gradu. Saznavši da je počeo da se primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača, Beretka Višem sudu podnosi predlog za određivanje privremene mere, a u isto vreme pokreće i radni spor.

U julu Viši sud u Novom Sadu odbacuje njen predlog za određivanje privremene mere, tvrdeći da nisu ispunjeni osnovni uslovi iz zakona.

Saopštavanje informacije o kršenju propisa samom licu koje krši propise, u smislu Zakona o zaštiti uzbunjivača ne predstavlja započinjanje uzbunjivanja, niti je u smislu navedenog zakona Ministarstvo unutrašnjih poslova “ovlašćeni organ” nadležan da postupa po informaciji“, navela je sudija Jadranka Mali u obrazloženju rešenja. Njenu argumentaciju podržao je i Apelacioni sud u Novom Sadu, kome se Marija Beretka žalila. U isto vreme, u radnom sporu sudija Osnovnog suda Vesna Dušić utvrđuje da je uzbunjivač postupio u skladu sa zakonom: policija jeste ovlašćeni organ po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, a Beretka je 5. juna započela postupak spoljašnjeg uzbunjivanja.

Iako radni spor koji sam pokrenula 14. jula nije hitan, Osnovni sud je 28. septembra doneo prvostepenu presudu u moju korist. Očigledno je da je u mom slučaju Osnovni sud u Novom Sadu u radnom sporu postupak vodio hitno, a ne Viši sud koji je takvu obavezu imao po Zakonu o zaštiti uzbunjivača“, kaže Marija Beretka za portal “Pištaljka”.

Ona dodaje da bi ova neefikasnost trebalo da uznemiri Ministarstvo pravde i Vladu Srbije kao predlagače Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Na današnji dan je evidentno da lica koja sam prijavila za koruptivne radnje još uvek sede na svojim radnim mestima, a ja kao uzbunjivač sam nezakonito odstranjena sa svog radnog mesta zbog izvršenog uzbunjivanja, iz čega logički proizlazi da je u Srbiji bolje zaštićen eventualni vršilac krivičnih dela od uzbunjivača“, kaže Beretka.

Ona je mesecima unutar Uprave za inspekcijske poslove ukazivala na nezakonitosti – da se povlašćenim vlasnicima vozila parkiranih na zelenim površinama ukidaju prekršajni nalozi, da se falsifikuju podaci tako da se službena vozila prikazuju kao privatna kako bi bile plaćene manje kazne, da prekršajni zahtevi stoje u fiokama i da se sudu podnose tek pred zastarevanje… Beretka kao odgovornog navodi v.d. načelnika Uprave za inspekcijske poslove Vladimira Balabana i kaže da ga je lično upozorila da svojim postupanjem krši zakon. Kaže i da su je šefovi ignorisali dok nije otišla u policiju. Tada su rešili da joj se osvete.

Marija Beretka podnela je i tužbu protiv Grada Novog Sada po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, a ročište je zakazano za sredu. Sudija je ponovo Jadranka Mali.
A u novembru je u Službenom listu Grada Novog Sada oglašen konkurs za radno mesto nadzornika u službi za javne zelene površine. To je radno mesto sa kojeg je premeštena uzbunjivač Marija Beretka.

Autor: Pištaljka