Početna Danas u gradu Obeležen Dan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Obeležen Dan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

filozofski fakultet

Sada već tradicionalno, svakog prvog decembra jedan od najstarijih fakulteta novosadskog Univerziteta, Filozofski fakultet, nizom “radnih” aktivnosti obeležava dan osnivanja. Tako je bilo i danas, gde su se okupili nekadašnji i sadašnji profesori i studenti, ali i rektor novosadskog Univerziteta, kao i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj. Ovom prilikom uručena je i nagrada najboljem mladom istraživaču Filozofskog fakulteta za ovu godinuiz oblasti humanističkoh nauka.

Danas je Filozofski fakultet, na šezdeset i prvi rođendan, bio obojen u zeleno – boju koja simboliše mladost i prijatnost. Spoj tradicije i energije mladosti formula je za reputaciju koju taj fakultet ima već šest decenija.

Samo u toj harmoniji u tom mnoštvu glasova fakultet može da opravda razlog svog postojanja. Da osluškujemo iskustvo, ali da gledamo u budućnost. Ta budućnost jesu mladi istraživači“, kaže prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

Uz malo ohrabrivanja i podrške, mogu se dobiti veliki rezultati, dodaje dekanica. Ove godine po 5. put dodeljena je nagrada za najboljeg mladog istraživača iz oblasti humanističkih nauka.

Baviti se društveno humanističkim naukama u Srbiji 2015 godine nije lak posao i suočavate se sa nizom strukturnih, finansijskih, ovakvih i onakvih prepreka. U tom smislu ovo je podrška, ne samo meni, već kolegama poput mene, kolegama pre mene i nekim budućim laureatima, naravno da ovo što rade ima smisla i naprosto to učini da lakše zaspite noću“, kaže sociolog doc. Aleksej Kiš Juhas.

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su veoma važni u vremenu u kojem se društvo sve više ograničava na komuniciranje putem tehničkih i tehnoloških sredstava, smatra rektor novosadskog univerziteta.

Često zaboravimo na suštinu, na sadržinu onoga što treba preneti putem tih savremenih sredstava. Mislim da ovi mladi ljudi mogu da doprinesu da doprinesu tome da stvaramo jedno mnogo bolje društvo i možda će zvučati pomalo neprimereno, ali jedan bolji svet u kome bi trebalo da živimo“, veli prof. dr Dušan Nikolić, rektor novosadsog Univerziteta.

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov, istakao je da iako humanističke nauke već godinama nisu na ceni, i ne bave se materijalnim stvarima, one društvo uozbiljuju i daju mu na značaju više nego ostale nauke.

Kada budemo propagirali ove mlade momke i devojke, koje smo imali prilike da vidimo danas, ove najbolje istraživače, doktotre nauka iz oblasti sociologija, psihologija i ostalih 17- grupa koliko ovde ima, kada budemo propagirali te njihove reči i ta njihova dela, možda ovo društvo bude izgledalo malo bolje, nego što izgleda danas“, rekao je Pavlov.

Za 61. godinu svog postojanja Filozofski fakultet izškolovao oko 20.000 studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama na 41- akreditovanom studentskom programu.

Autor i foto: RTV