Početna Danas u gradu Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

0

SNP 4

Svečanom akademijom ječe je u 12 časova, na sceni “Jovan Đorđević”, obeležen je Dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i proslava 155. godišnjice rada.

Iza SNP-a je ukupno sedam premijera – četiri dramske, dve baletske i jedna operska, a u pripremi su još dve predstave, dramska i operska.

Na Svečanoj akademiji koja je upriličena na sceni “Jovan Đorđević”, dodeljene su godišnje pohvale, nagrade i medalje “Jovan Đorđević” zaslužnim umetnicima i radnicima Srpskog narodnog pozorišta.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević, uvodnom rečju pozdravio je goste, predstavnike medija i zaposlene u SNP-u naglasivši s kolikim ponosom i žarom, i pored pratećih nedaća, Pozorište i njegovi zaposleni nose, predstavljaju i dalje stvaraju velika Dela.

Dodela nagrada ispraćena je vema lepim pratećim programom gde su posetioci imali prilku da čuju glumca Miodraga Petrovića koji je pročitao tekst Jovana Jovanovića Zmaja “Poziv na priloge na osnivanje stalnog Srpskog narodnog pozorišta u Novome Sadu”.

Uprkos teškoćama u kojima se nalazi kultura u Srbiji, Srpsko narodno pozorište, imalo je izuzetno uspešnu sezonu, izjavio je upravnik Aleksandar Milosavljević.

Naši uspesi nemaju veze nikakve veze sa kulturnim životom… Stanje u kulturi ne mogu da komentarišem jer ne vidim kulturu -ističe za RTV upravnik SNP Aleksandar Milosavljević.

Najprestižnije priznanje pozorišta, Zlatna medalja “Jovan Đorđević”, uručena je novinaru i publicisti Đorđu Randelju.

Ja sam zapravo nagrađen još pre osam-devet godina kad sam dobio poziciju predsednika Upravnog odbora najstarijeg srpskog nacionalnog teatra… Vrh kulture ove države – kaže Randelj.

Godišnje nagrade dobili su glumci Radoje Čupić, Igor Pavlović, Jovana Mišković i Marija Medenica, dramaturg Svetislav Jovanov, dirigent Aleksandar Kojić, kao i mnogi drugi zaslužni za uspešnu 155. sezonu Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications