Početna Danas u gradu Obeleženo 300 godine bitke kod Petrovaradina

Obeleženo 300 godine bitke kod Petrovaradina

0

ThinkstockPhotos-503337816Na Vezircu je obeleženo 300 godina od velike bitke kod Petrovaradina koja se odigrala 5. avgusta 1716. godine.U okviru svečane ceremonije u prisustvu vitezova Viteškog reda “Svetog Đorđa” iz Austrije položeni su venci na spomenik na Vezircu, a prisutni su bili i ambasadori Mađarske, Austrije, Turske, kao i predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji i Pokrajinske vlade.

“Petrovaradinska bitka je, prema sudu istoričara, jedna od najvećih koje su se odigrale na ovom prostoru, i imala je ogroman uticaj na društveno-političke prilike toga vremena. Uvažavanje istorije govori o zrelosti jednog društva i zato je dobro da negujemo sećanje na presudne istorijske događaje koji su odredili pravac demografskih, geografskih, odnosno civilizacijskih kretanja. Međutim, ipak je u ovakvim prilikama najvažnije istaći politiku mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja kao jedinu ispravnu”, istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pre 300 godina vojska Eugena Savojskog je potukla Otomansku vojsku u bici kod Petrovaradina, a u njoj je učestvovalo između 200 i 300 hiljada vojnika što je čini jednom od najvećih bitaka koja se desila u istoriji ovog dela Evrope. Ovom pobedom Hasburške monarhije zaustavljen je dalji prodor Osmanlija i njihova teritorija u Evropi se narednih vekova stalno smanjivala.

Autor:021