Početna Danas u gradu Obnovljen Franjevački samostan u Baču

Obnovljen Franjevački samostan u Baču

0

Jedno od dobara od izuzetnog značaja u Republici Srbiji, Franjevački samostan, koji su još u 12. veku, u Baču, počeli da grade pripadnici viteškog reda Kanonici Svetog Groba Jerusalimskog, danas je svečano otvoren za širu javnost i posetioce.

Projektom, vrednim 1,24 miliona evra, tim stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čelu sa konzervatorom i restauratorom dr Slavicom Vujović, i saradnicima, ovaj izuzetan drevni svedok i čuvar kulturne baštine, pretvorili su u svojevrsni Muzej.

Kompleks Franjevačkog samostana sa crkvom Blažene Device Marije, čuvar je vere, tradicije i različitog blaga, sakupljenog u duhu tradicije franjevačkog reda. Kroz sakralnu, arheološku i postavku tekstila, kroz muzičku sobu, radionicu za izradu crepova, arheološki park, kapelu sa čudotvornom ikonom, kao i kroz mnoge druge vrednosti koje su sada dostupne svima, i široka javnost moći će da se uveri koliki značaj ima i kakvo kulturno blago baštini ova građevina.

Svoje zadovoljstvo na otvaranju obnovljenog Samostana izrazili su bez izuzetka svi prisutni gosti, a poseban osvrt na celokupan rad arheologa, konzervatora i restauratora dali su fra Ilija Vrdoljak ispred Hrvatske provincije Svetog Ćirila i Metodija sa sedištem u Zagrebu, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Republici Srbiji, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Sem Fabrici, ambasador Evropske Unije u Srbiji.

Nesumnjivo, Bač je danas bio Meka kulture, jer su visoki zvaničnici uz pratnju domaćina, Borislava Antonića predsednika opštine Bač i njegovih saradnika, obišli i Nardonu biblioteku „Vuk Karadžić“ u Baču, čuvenu bačku Tvrđavu iz 14. veka i manastir Bođani, pravoslavno uporište monaha još od 15. Veka, u kome se i danas čuva čudotvorna ikona Bogorodice Bođanske, jedne od svega šest pravoslavnih kanonizovanih ikona u svetu.

Ne malo iznenađeni, visoki predstavnici delegacije koja je danas posetila opštinu Bač, ocenili su da je Projekat integrativne zaštite „Vekovi Bača“ bez sumnje doprineo i još uvek doprinosi tome što se Kulturni predeo Bača sa okruženjem nalazi na Uneskovoj preliminarnoj listi Svetske kulturne i prirodne baštine.

Autor: Gordana Bjelajac
Foto: Gordana Bjelajac