Početna Danas u gradu Odgovorno uživajte tokom praznika

Odgovorno uživajte tokom praznika

bg-fruskogorski_maraton

Novosađane za 1. maj, praznik rada, očekuje izuzetno lepo i sunčano vreme, uprkos ranijim najavama pljuskova.

Tokom dana će duvati slav vetar, a temperatura će dostići 24°C. One koji planiraju da i kasno poslepodne provedu van kuće očekuje naoblačenje, a moguća je i slaba kiša.

Novosađani će i ove godine imati prilično veliku ponudu dešavanja. Provod je siguran na Novosadskom uranku na Štrandu, koji je počeo večeras u 19.30, a trajaće sutra do 14 časova.

U 11 časova prvog dana kupališne sezone na Štrandu, nastupa bend Šine (akustična verzija sastava “Šinobusi”), koji će trajati do 12.30 časova. Tada počinje nastup benda “Old timers”.

Celokupan program odvijaće se na centralnom platou Štranda. Ulaz na plažu je tradicionalno besplatan do 5. maja.

I nacionalni park Fruška gora pozvao je građane da prvomajske praznike provedu sa porodicom i prijateljima na Fruškoj gori, tradicionalnom vojvođanskom izletištu. Nacionalni park je uredio preko 20 izletišta – trasu grebenskog puta od Banstola, preko Iriškog venca, Zmajevca, Brankovca, Letenke, Rohalj baza do Vizića. Uređeni su i generalno očišćeni Iriški Venac, Stražilovo, Beočinske livade, Zmajevac, jezera Sot, Bruje i Moharač, Lipovača i drugi omiljeni izletnički lokaliteti.

Na izletištima se nalaze novi kompleti klupa i stolova za boravak u prirodi, kao i ložišta za vatru. Uređene su staze i slobodne travnate površine, a postaviće se kontejneri za otpad i mobilni toaleti.

Posetiocima se skreće pažnja da će se naplaćivati objedinjena naknada za korišćenje zaštićenog prirodnog područja u iznosu od 150 dinara po vozilu, za ulazak, parking i ložište za vatru. Dolazak bez motornog vozila se ne naplaćuje.

Posetioci će dobijati obaveštenja i uputstva o boravku u prirodi i biorazgradive kese za prikupljanje otpada.

Prilikom boravka u prirodi, bitno je da se Novosađani pridržavaju pravila i uputstava, te da kese odlože u kontejnere ili uz put, kako bi ih radnici pokupili i odneli na deponije.

Takođe, “Vojvodinašume” apeluju na građane da tokom prvomajskih praznika ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko mesto nije za to predviđeno, vidno obeleženo i obezbeđeno. Ako do požara ipak dođe, odmah treba pozvati vatrogasce.

Autobusi JGSP “Novi Sad” 1, 2. i 3. maja saobraćaće po redu vožnje za praznike (nedeljni red vožnje). Tokom prvomajskih praznika neće se naplaćivati parkiranje u gradu, u petak i subotu odnosno 1. i 2. maja. Redovna naplata parkiranja nastavlja se u nedelju (parkiralište kod Najlon pijace), 3. maja