Početna Danas u gradu Odložena naplata duga: Apoteka “Novi Sad” počela da nabavlja lekove koji su...

Odložena naplata duga: Apoteka “Novi Sad” počela da nabavlja lekove koji su joj nedostajali

aid-15537_640

Apoteka “Novi Sad” počeće u narednom periodu da nabavlja lekove koji su joj nedostajali zbog duga od 243 miliona prema dobavljačima. Prethodnih meseci apoteka je bila suočena sa nestašicom najosnovnijih lekova, zbog čega će najpre nabaviti dečije sirupe za temperaturu, ali i lekove protiv bolova.

Naime, dobavljači kojima Apoteka “Novi Sad” duguje najviše novca odlučili su da odlože naplatu duga ovoj ustanovi, barem dok republička Vlada ne donese odluku o rešenju problema svih državnih apoteka. Državni apotekari, ali i lokalne vlasti, očekuju reakciju Beograda s obzirom na to da se većina državnih apoteka suočava sa problemima u poslovanju.

Kako je dogovoreno na sastanku predstavnika Grada, Apoteke i glavnih poverilaca, jedini uslov za odlaganje naplate duga jeste da se novonastale obaveze izmiruju na vreme. Prema rečima predsednice sindikata Apoteke “Novi Sad” Jelene Lopatić, nabavka i prodaja lekova koji su nedostajali vratiće ovu ustanovu na staze normalnog funkcionisanja.

“Dobavljači su shvatili da mi ne možemo da vratimo dug ukoliko ne poslujemo i zbog toga su ga odložili dok Vlada ne donese konačnu odluku, nakon koje će se znati šta će biti sa apotekama, ali i kako će se regulisati postojeći dugovi. Dokle će ovaj dogovor biti na snazi videćemo, jer Vlada još nije ni konstituisana. Sigurno je da će biti pripremljena neka vrsta reprograma, ali prema kome, to je pitanje”, kaže Lopatić za 021.rs.

Zbog duga koji se za nešto više od mesec uvećao za deset miliona dinara dogovorene su i mere racionalizacije. Radnici već nekoliko meseci primaju pola plate, a tako će se nastaviti i u narednom periodu. Novac koji Apoteka “Novi Sad” zaradi od prodaje novih lekova biće uloženi u nove nabavke.

Na sastanku održanom u petak dogovoreno je i formiranje radne grupe, koja bi trebalo da se zalaže za bolje uslove funkcionisanja Apoteke “Novi Sad”. Odlučeno je da će radnu grupu činiti predstavnik sindikata, direktorka Apoteke “Novi Sad” Nada Ilić, član pravnog tima iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu Vojvodine, ali i šef kabineta gradonačelnika Stanko Ljubičić i član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat.

Podsetimo, Apoteka “Novi Sad” se poslednjih godina suočava sa otežanim radom, što je eskaliralo protestima radnika održanim u maju i junu. Oni su tada zahtevali da Grad preuzme odgovornost, jer su, prema njihovim rečima, gradski čelnici ti koji su postavljali rukovodstvo apoteke. Nakon dva protesta i najavljenog trećeg, gradonačelnik je predstavnike Apoteke pozvao na sastanak na kom je dogovoreno da će grad pružiti podršku ovoj ustanovi.

Autor: Zoran Strika
Foto: Ilustracija/Pixabay