Početna Danas u gradu Održan prvi srpsko-mađarski rektorski forum u Novom Sadu

Održan prvi srpsko-mađarski rektorski forum u Novom Sadu

0

Milos Vucevic  (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Univerzitet u Novom Sadu koji je danas bio domaćin tri rektorske konferencije koje su se održale u novosadskom Rektoratu. Održana je konferencija rektora državnih Univerziteta Srbije, zatim je upriličen sastanak Saveta KONUS-a, kao i Prva srpsko-mađarska rektorska konferencija. Goste iz Mađarske činili su rektori iz 20 najuticajnijih univerziteta te zemlje, dok je iz Srbije forumu prisustvalo 15 rektora sa državnih i privatnih univerziteta.
Gradonačelnik Miloš Vučević pozdravio je goste iz Mađarske, kao i mnogobrojne predstavnike univerziteta iz Srbije, posebno se zahvalivši rektoru Univerziteta u Novom Sadu na pozivu.

Velika je čast biti na ovom forumu koji se po prvi put održava upravo u našem gradu, na šta smo posebno ponosni. Novi Sad je poznat kao studentski grad, a prvenstveno zahvaljujući Univerzitetu u Novom Sadu, kao i mnogobrojnim privatnim univerzitetima. Mi smo veoma zadovoljni činjenicom da se upravo studenti izdvajaju kao najsnažniji, najmobilniji i najperspektivniji deo našeg grada i društva. Zahvaljujući kooperativnosti rektora Nikolića, mi već uspešnu saradnju Grada i Univerziteta unapređujemo i otvaramo neka nova poglavlja saradnje, a sve u interesu građana i studenata. Nadam se da će današnji susret iznedriti nove ideje i doprineti konstruktivnoj razmeni iskustava, kao i da će gosti poneti lepe utiske iz Novog Sada – rekao je Vučević i naglasio da održavanje tog Foruma doprinosi jačanju odnosa dve države, dva naroda i njihovih univerziteta.

Milos Vucevic  (3)

Tom prilikom, pored gradonačelnika Miloša Vučevića, pozdravne govore uputili su rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, predsednik Konferencije univerziteta Srbije prof. dr Vladimir Bumbaširević, predsednik Mađarske rektorske konferencije prof. dr Jožef Bodiš, kao i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

U ime srpske delegacije prisutnima se obratila generalna sekretarka Konferencije univerziteta Srbije dr Ana Jakovljević, a u ime mađarske delegacije dr Zoltan Dubeci koji je generalni sekretar Mađarske rektorske konferencije.

Milos Vucevic  (2)

O sistemu visokog obrazovanja u Srbiji govorio je predsednik Konferencije univerziteta Srbije i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, dok je prezentaciju o sistemu visokog obrazovanja u Mađarskoj i trenutnim problemima, strategijama i reformama održao dr Gabor Sabo koji je potpredsednik Mađarske rektorske konferencije i rektor Univerziteta u Segedinu.

Na prvom održanom Srpsko-mađarskom rektorskom forumu, nakon tri konferencije diskutovalo se pretežno o jačanju saradnje između srpskih i mađarskih partnera, a učesnici su se nakon toga uputili u posetu studentskom domu “Európa Kollégium” u Novom Sadu.

Milos Vucevic  (4)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here