Početna Danas u gradu Otvoren 84. Poljoprivredni sajam

Otvoren 84. Poljoprivredni sajam

0

Međunarodni poljoprivredni sajam, 84. po redu, danas je na Novosadskom sajmu otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je istakao da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja Srbije i da će vlada nastaviti da pomaže kako poljoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju.

– Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj – rekao je Dačić navodeći da o tome govori udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije.

– Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala – istakao je Dačić.

On je ocenio da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou i zahvalio na učešću i saradnji prijateljima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu, te izrazio zadovoljstvo da sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom otvori ovu manifestaciju.

– Opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja – istakao je Dačić.

On je ukazao i da na izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu poljoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast poljoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH.

– To najbolje ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi – rekao je Dačić dodajući da je ovaj značajan aspekt saradnje, više puta je istican i u okviru intenzivnog dijaloga i saradnje koji ostvaruju resorna ministarstva dve zemlje, kao i Privredna komora Srbije sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

Dačić je istakao i da se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO.

– U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas – istakao je Dačić.

On je naglasio da je poljoprivreda ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

– Pametnim nastupom, Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje ove integracije nude – poručio je on.

Takođe je zahvalio svim zemljama, međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama koje sarađuju i pomažu Srbiji u njenim reformama na ovom planu, a posebno na neprocenjivoj saradnji sa institucijama EU, koja je ujedno i naš najveći spoljnotrgovinski partner u ovom i drugim sektorima.

– Srbija danas, u svojstvu domaćina ove prestižne manifestacije, želi da se predstavi kao zemlja koja uspešno sprovodi unutrašnje reforme, koja je stvorila povoljni i sigurni ambijent za strane investicije i poseduje privredne potencijale koji je čine važnim, stabilnim i pouzdanim partnerom na regionalnom i međunarodnom planu – poručio je Dačić.

On je rekao i da ga posebno raduje što će sajam okupiti više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji.

Sajam u Novom Sadu, održava se do 19. maja, a na njemu će nastupiti više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, dok je zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma Bosna i Hercegovina.

Crnadak: BiH na poljoprivrednom sajmu sa 28 izlagača

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je na Novosadskom sajmu, gde je ta zemlja partner, rekao da je sajam sam po sebi veliko čudo, a da je 1.500 izlagača iz 60 zemalja impozantna brojka.

Crnadak je u obraćanju rekao da želi svima da sajam bude uspešan, da se sklopi mnogo poslova, prijateljstava, da se ostvari velika saradnja i što je najvažnije da se omogući otvaranje mnogih novih radnih mesta.

On je precizirao da je BiH prisutna na sajmu sa 28 izlagača na jedinstvenom štandu i izrazio veliko zadovoljstvo što je zemlja partner ove velike sajamske manifestacije.

Kako je rekao, to je bila odlična odluka saveta ministara BiH.

On je napomenuo da Bosna ima 1,5 milijardi evra razmenu sa Srbijom koja joj je broj jedan ekonomski partner u regionu i drugi u svetu.

Crnadak je podvukao da i Srbija i BiH imaju zajednički spoljnopolitički cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju i da rade zajednički na tome, ali i na rešavanju svakodnevnih pitanja koja život znače.

Izvor: Tanjug
Foto: novisad.rs