Početna Danas u gradu Polaganjem venaca u Novom Sadu i na Čeneju obeleženi Dan boraca i...

Polaganjem venaca u Novom Sadu i na Čeneju obeleženi Dan boraca i Dan ustanka protiv fašizma

Predstavnici Grada, SUBNOR-a i delegacija Rezervnih vojnih starešina položili su danas, 7. jula vence na Spomen groblju Novom Sadu, a zatim i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju povodom obeležavanja 4. jula – Dana boraca i 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

– Moramo odati počast svim herojima narodno-oslobodilačke borbe, zahvaljujući kojima mi danas živimo u miru. Fašizam i druge nasilne ideologije predstavljaju najveće zlo čovečanstva, i na svima nama je da vodimo politiku mira i gradimo harmonične odnose. U Novom Sadu živi mnogo nacija i naroda, i zato su ovi datumi posebno značajni – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Dan ustanka, obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

Kafana ispred koje se dogodilo ovo ubistvo pretvorena je u muzej i u njoj se nalazi stalna izložba “7. jul 1941. godine”, a u muzej je pretvorena i zgrada seoske opštine u kojoj se nalazi izložba “Revolucionarne tradicije Zapadne Srbije 1804-1981. godine”.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs