Početna Danas u gradu Pozivi na proteste sa prozora u Novom Sadu i Beogradu

Pozivi na proteste sa prozora u Novom Sadu i Beogradu

Pozivi na protest sa prozora, koji bi trebalo da se održi danas, 25. aprila, pojavili su se jutros u Novom Sadu, a na sličan protest, ali za nedelju, 26. april, pozvala je i Inicijativa “Ne davimo Beograd”.

U prvom, anonimnom pozivu za subotu u 20:30 časova koji je odštampan na malom papiru sa crtežom šerpe, varjače i pištaljke i natpisom “Protest sa prozora”, nema objašnjenja zašto se protest organizuje, već samo stoji poruka “Stop strankama. Stranke NE. Ne trebamo predstavnike”. Ovi papirići sa pozivom razbacani su tokom noći po trotoarima u centru Novog Sada, a ubačeni su i u sandučiće građana.

U drugom pozivu koji je danas poslala Inicijativa “Ne davimo Beograd” građani Srbije se pozivaju da u nedelju, pet minuta nakon aplauza podrške u 20 časova, sa prozora ili balkona “pokažu da nisu podanici u diktaturi”. Oni su pozvali građane da naprave buku puštajuči muziku, duvajući u pištaljke ili trube, udarujući u šerpe ili na bilo koji drugi način iskažu protest.

– Dok su se naši medicinski radnici borili sa zarazom, a radnici održavali život gradova radeći pod rizikom, vladajuća stranka nastavila je predizbornu kampanju ne osvrćući se na moguće posledice, a tretirajući opasnost od pandemije kao borbu za rejting u kojoj po svaku cenu treba da ispadnu spasioci. Onima koji su kritički pisali ili upozoravali u javnosti da bajka koju su nam servirali nije istinita, našli su se na udaru režima. Na kraju, mogli smo da vidimo i da u našoj zemlji sve zavisi od odluke jednog čoveka koji je po potrebi doktor, televizijski voditelj, policajac ili sudija – naveli su u organizaciji “Ne davimo Beograd”.

Dodajmo i da je od uvođenja policijskoj časa preoteklih nedelja bilo više, uglavnom anonimnih poziva na protest pravljenjem buke oko 20 časova, pre ili posle aplauza podrške medicinarima i drugima koji su na prvoj liniji borbe protiv epidemije, ali se građani za sada nijednom nisu masovnije odazvali.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay