Početna Danas u gradu Praktična tribina “Anksioznost – strah koji nema ime” u Eđšegu

Praktična tribina “Anksioznost – strah koji nema ime” u Eđšegu

Praktična tribina “Anksioznost – strah koji nema ime” održaće se danas, s početkom u 19 časova, u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Predavač je dr Danijela Budiša Ubović, psiholog, psihoterapeut, supervizor i edukator, sa dugogodišnjim bogatim iskustvom.

– Anksioznost je osećanje neodređenog straha. Difuzna je, nema očigledan uzrok u spoljašnjosti, što je čini posebno neprijatnom. Bez obzira na to, svi povremeno osećamo anksioznost. Obično promene koje zahtevaju prilagođavanje utiču da se osećamo anksiozno. U tom slučaju procenjujemo da zahtevi koji su postavljeni pred nas prevazilaze naše kapacitete. Nekada se ispostavi da je anksioznost tek vrh ledenog brega. Ispod površine može biti strah od gubitka kontrole (ludila), bolesti, tuga, ljutnja, kumulativna/kompleksna trauma, prisila da osoba mora da bude ‘jaka’, i dr. – navodi se u opisu događaja.

Na tribini o anksioznosti pokušaće da se odgovori na sledeća pitanja: 

• Kada je očekivano da osećamo anksioznost?
• Da li je anksioznost naš saveznik?
• Kako nam anksioznost pomaže da shvatimo čega se zapravo plašimo?
• Kada je anksioznost emocionalno sećanje?
• U kakvoj vezi su rana iskustva tokom detinjstva i anksioznost?
• Kako nam anksioznost pomaže da se povežemo sa “zaboravljenim” delovima sebe?
• Na koji način nas anksioznost vodi kvalitetnijem životu?

Danijela Budiša Ubović je doktor psiholoških nauka, psihoterapeut, edukator i supervizor iz Transakcione analize u oblasti psihoterapije. Deset godina je radila kao klinički psiholog na Institutu za psihijatriju u okviru Kliničkog Centra Vojvodine. Šest godina je radila kao edukator i supervizor u TA Centru. Isto toliko i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri za specijalnu rehabilitaciju i edukaciju, kao asistent sa doktoratom na psihološkim predmetima.

U Ženevi je 2016. godine stekla uslove za status međunarodnog (vanrednog) edukatora i supervizora iz transakcione analize, za oblast psihoterapije.

Dve godine nakon toga osnovala je Centar za transakcionu analizu (CTA), udruženje za edukaciju iz Transakcione analize u oblasti psihoterapije.

Unazad četiri godine kontinuirano se bavi transakcionom analizom usmerenom na odnos.

Ulaz na tribinu je slobodan.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay, Promo