Početna Danas u gradu Predavanje “Priča o dva grada i dve kolekcije” u Galeriji Matice srpske

Predavanje “Priča o dva grada i dve kolekcije” u Galeriji Matice srpske

0

Predavanje “Priča o dva grada i dve kolekcije” istoričarke umetnosti Jelene Todorović održaće se danas, 2. septembra, u Galeriji Matice srpske.

Ovo predavanje se održava u okviru pratećeg programa izložbe “Paralele. Temišvar/Novi Sad” koja se zatvara u nedelju, 4. septembra.

Iako se obično smatra da su u muzejskim kolekcijama sadržani identiteti njihovih radova i da te zbirke imaju ulogu složenog alter ega, treba podvući da i sami radovi predstavljaju kolekcije koje se stalno razvijaju.

Čine ih fragmenti njihovih storija, sakupljeni po slojevima vremena koje je upisano u njihovu arhitekturu, u mrežu ulica i oblik njihovih spomenika.

Kada su pojedini gradovi imali isti plan razvitka, kada su im bili zajednički istorijski događaji i izuzetne ličnosti, kao što je bio slučaj sa Novim Sadom i Temišvarom, ne treba nikoga da iznenadi da su im iste odnosno zajedničke bile i politika i način sakupljanja zbirki.

Na predavanju ćete saznati kako su se razvijali Novi Sad i Temišvar, na koji način su osnovani Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru i kako su Sava Tekelija i Žigmon Ormoš obeležili 18. vek.

Predavanje počinje u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske