Početna Danas u gradu Premijera Oskarom nagrađenog filma “Šaulov sin” danas u Novom Sadu

Premijera Oskarom nagrađenog filma “Šaulov sin” danas u Novom Sadu

0

saulov-sin

Dobitnik Oskara za najbolji strani film na ovogodišnjoj dodeli nagrada Američke filmske akademije, “Šaulov sin”, novosadsku bioskopsku premijeru imaće u četvrtak 24. marta u Kuturnom Centru Novog Sada.

Debitantski film mađarskog reditelja Lasla Nemeša, na realističan i veoma originalan način, prikazuje svakodnevni život u Aušvicu, ispričan iz vizure protagoniste filma Šaula, pripadnika Zonderkomanda. On će, jednog od tih tragičnih dana, među leševima naići na telo jevrejskog dečaka za koje veruje da je njegov sin, nakon čega će učiniti sve ne bi li ga dostojno sahranio.

Nemeš, učenik i pomoćnik rediteljskog znalca Bele Tara, smatra da “Šaulov sin” nije film koji prikazuje Holokaust, već jednostavnu priču o ograničenjima običnog čoveka, oca, u životno dramatičnoj situaciji. Nasuprot brojnim dosadašnjim – pomalo mitologizovanim – filmskim prikazima logorskog preživljavanja, “Šaulov sin” pruža gledaocima onu istorijsku realnost koja se danas magli u sećanju mnogih.

Osvajanjem Oskara, nagrade Gran Prija u Kanu, Zlatnog globusa i mnoštva pozitivne kritike za svoje prvo ostvarenje, Nemeš se već ističe kao jedan od vodećih predstavnika talasa mladih evropskih reditelja.

“Šaulov sin” će se u sklopu redovnog filmskog programa Kulturnog Centra Novog Sada prikazivati do 30. marta, u terminima od 21 čas.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo