Početna Danas u gradu Promocija knjige Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu” u...

Promocija knjige Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

0

Promocija knjige Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik”, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija “(Re)konekcija” iz Novog Sada, biće održana u petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Ova promocija održava se u okviru pratećeg programa izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund Kolekcije, Beč”, koja je u MSUV postavljena od 19. maja do 21. juna 2022. godine. O knjizi će govoriti urednice Silvija Dražić i Vera Kopicl, autorka Katalin Ladik, i kustoskinja izložbe Sanja Kojić Mladenov.

Romansirana životna priča Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu“, novosadske neoavangardne umetnice, pesnikinje i performerke je njen prvi roman, prvobitno objavljen na mađarskom jeziku. Mešajući fikciju i fakciju, mitološke i magijske elemente, narodno pesništvo, apsurd, grotesku Katalin Ladik rekonstruše vlastitu umetničku genezu istražujući specifično žensko iskustvo, ženske rutine, telo i seksualnost kroz modele njihovog umetničkog posredovanja naglašavajući pitanje pozicije umetnice u samom prostoru umetnosti. Knjiga se sastoji od 19 poglavlja za koje je autorka izabrala za ilustraciju 88 fotografija svojih umetničkih dela od performansa, voko-vizuelne poezije do sajber zapisa kodova.

Međunarodna grupna izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Kustoskinja izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” je dr Gabriele Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

U okviru pratećeg programa izložbe, u sredu 25, maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena i knjiga Jasmine Tumbas, “I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Promocija se organizuje kroz saradnju SFO (Re)konekcija, Izdavačkog zavoda Forum i MSUV, Novi Sad. Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Eugen Chocolate. Generalni sponzor izložbe je kompanija dm drogerie markt Srbija.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo