Početna Danas u gradu Promocija romana Milorada Doderovića “Hodžina kći” u Galeriji “Prometej”

Promocija romana Milorada Doderovića “Hodžina kći” u Galeriji “Prometej”

Promocija romana “Hodžina kći“, novinara i člana Uprave UNS-a Milorada Doderovića održaće se u petak, 22. februara u Galeriji “Prometej” (Svetozara Miletića 16).

Na promociji će osim autora, govoriti vlasnik izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija, predstavnik jednog od izdavača – agencije “Svici” Miroslav Jović i predsednik Društva književnika Niša Velibor Petković, koji je autor pogovora u romanu. Inače, od naredne nedelje roman “Hodžina kći” moći će da se kupi u knjižarama izdavačke kuće “Prometej”.

Kako navodi Petković u pogovoru knjige “sve suštinski važne priče su o ljubavi i smrti”, pa tako to “doajen novinarstva Milorad Doderović odlično zna i zato je svoj romaneskni prvenac posvetio temama o kojima jedino i vredi pisati”.

Petković navodi da je u knjizi reč o “sudbinskom susretu lepe Ramize i Bore na Sinanovini”, koji “uprkos nacionalim i verskim razlikama zajednica kojima pripadaju, izaziva slutnju kod čitaoca da će u tekstu otkriti našu verziju Šekspirove tragedije o ljubavi…”

“Okvir za priču o zabranjenoj ljubavi pronašao je u svom zavičaju, Gornjoj Jablanici, gde se ovakve antičke drame događaju i običnim ljudima. Osnovu za to daje im patrijarhalna tradicija koja nalaže da se moralne norme ne smeju prekršiti ni po koju cenu, a jače su i od svih zakona koje propisuju države, prolazne i često kratkotrajnije od ljudskih života”, navodi u pogovoru Petković o knjizi Doderovića.

Milorad Doderović se četiri decenije profesionalno bavi novinarstvom. Stalni je dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog SBS radija. Bio je urednik niškog nedeljnika “Grafit” 1989. godine. Doderović je bio komentator u listovima “Mladost” i “Val”, šef dopisništva “Kurira” i “Glasa javnosti” iz Niša, kao i dopisnik lista “Pravda”.

Objavljivao je tekstove u NON-u, “Borbi” i “Našoj borbi”. Promocija počinje u 13 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay