Početna Danas u gradu Radionica “Demokratizacija digitalizacije” u Istorijskom arhivu

Radionica “Demokratizacija digitalizacije” u Istorijskom arhivu

0

U prostorijama Istorijskog arhiva grada Novog Sada danas, 21. decembra, sa početkom u 10 časova održaće se radionica “Demokratija digitalizacije”.

Radionicu će otvoriti predstavnik Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije. Radionicu će voditi dr Ginter Milberger sa Univerziteta u Inzbruku koji predvodi panevropski tim za razvoj novih tehnologija za digitalizaciju kulturnog nasleđa u okviru projekta H2020 i evropske kolaborative Transkribus.

U okrivu radionice učesnicima će biti omogućen samostalan rad sa elementima koji čine nove tehnološke mogućnosti za promenu paradigme poslovanja zasnovane na digitalizaciji, scanTent, docScan i Transkribus.

Biće razmotreni različiti aspekti rada ovih tehnologija i dosadašnja iskustva njihove primene u više evropskih zemalja i Srbiji, u okviru projekta Evropske Komisije H2020 READ, i objašnjene perspektive primene u okviru evropske kolaborative Transkribus.

Program radionice:
– 10:00-10:10 Pozdravna reč: Značaj i uloga digitalizacije kulturne baštine, predstavnik Kabineta predsednika Vlade
– 10:10-10:30 Pozdravne reči: predstavnik Ministarstva kutlture i informisanja Vlade Republike Srbije, predstavnik fondacije Novi Sad 2021, predstavnici ustanova kutlure
– 10:30-11:15 Perspektive primene tehnologija Transkribus, DocScan i ScanTent, dr Ginter Milberger, Univerzitet u Inzbruku
– 11:15-12:15 Korišćenje novih tehnologija: Transkribus, DocScan i ScanTent. Individualni rad, razmena iskustava
– 12:15-12:30 Pauza
– 12:30-14:00 Korišćenje novih tehnologija: Transkribus, DocScan i ScanTent. Individualni rad, razmena iskustava
– 14:00-14:30 Ručak
– 14:30-15:30 Razmatranje daljih koraka u primeni nove tehnologije, dr Ginter Milebrger, Univerzitet u Inzbruku

Poželjno je da polaznici radionice ponesu svoje mobilne telefone na kojima je instalirana aplikacija DocScan i materijale koje će digitalizovati tokom radionice.

Radionica se realizuje u okviru projekta “Demokratizacija digitalizacije: nove digitalne tehnologije za korisnike ustanova kulture“ koji je pod pokroviteljstvom Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay