Početna Danas u gradu Radovan Jokić predstavio program hitnih mera za revitalizaciju kulturnog sektora

Radovan Jokić predstavio program hitnih mera za revitalizaciju kulturnog sektora

0

Radovan Jokic  (4)

Na platou ispred novosadskog “Studija M”, danas u 12 časova, nezavisni kandidat Socijalističke partije Srbije za gradskog sekretara kulture, umetnik i slikar Radovan Jokić predstavio je svoj program hitnih mera za revitalizaciju kulturnog sektora grada Novog Sada.

Prisutne novinare najpre je pozdravio lokalni reper Nikola Mijić Mija, stihovima koji su nedvosmisleno ukazali na nezadovoljstvo i revolt probuđen socijalnim i kulturnim prilikama današnjeg društva, čime je istakao svoj lični, ali i stav SPS-a.

Radovan Jokic  (2)

Nakon konstatacije predstavnice Gradskog odbora ove stranke da je kultura integralni fenomen koji podrazumeva sveukupnost manifestacija života, stvaralaštva i dostignuća, reč je preuzeo gospodin Jokić koji je izrazio zadovoljstvo što ova politička partija svoju kampanju počinje upravo kulturom:

Logično i simbolično, u Novom Sadu, kolevci srpskog pozorišta i izdavaštva, čuvarkući kulture, red je da se počne upravo kulturom. Od kad je počela ova izborna kampanja kulturu niko nije ni spomenuo, što je odraz i simptom ovog društva. Kultura danas ne samo da je marginalizovana, već ona praktično i ne postoji u ozbiljnim društvenim tokovima, u onome što se zove konstrukcija i podizanje, i rekonstrukcija društvenih prilika.

Radovan Jokic  (6)

Osvrnuvši se na Barselonu kao primer grada koji je uspostavio sistem revitalizacije čitavog društva upravo na kulturi, ukazao je na činjenicu da je oporavak ove metropole zasnovan na kulturnoj koncepciji, i da je nemoguće u bilo kom programu reformi izbeći ovu pojavu kao integralni deo života.

Podsećajući na Crnjanskog koji je pre pedeset godina rekao da kultura više nije samo važna već sudbonosna, naglasio je da ovo nije konferencija za štampu na kojoj će se obećanja nizati, već nastavak ubeđivanja i proglas upućen svima onima koji vode sve sektore našeg društva, podsetnik da je kultura bitna i da bez nje svako promišljanje propada.

Radovan Jokic  (12)

Stalno smo na početku nekakvih novih reformi, novih promena, a Crnjanski je već tada upozorio da je to pitanje sudbonosno. Novi Sad zaslužuje da se kulturno pitanje definiše, da se kulturna scena ujedini, jer je sada dezorijentisana, razjedinjena i deo političkog plena. Kultura se deli na kraju kome ostane, a krajnje je neprihvatljivo da živimo u jednom nekonceptualnom, nepromišljenom svetu u kome više i ne razumemo kulturu – rekao je Jokić.

Platforma koju je predstavio, kako je sam istakao, nije gotov dokument i strategija, već alarm i upozorenje da se hitno mora intervenisati, i uspostaviti nova politička motivacija i kompetencija, ne samo u ovoj oblasti, već i u svim drugim segmentima društva.

Radovan Jokic  (9)

Ova država nema strategiju ni u jednoj oblasti. Strategije nema ni na republičkom ni na pokrajinskom nivou, a u njihovom planu do 2020. godine u pokrajni kultura ne postoji, ona je izbačena. Vrlo je alarmantna situacija, i moje kolege znaju da je svaki pokušaj izvlačenja iz ovih kriza nemoguć bez kulture.

Lokacija na kojoj se odigralo obraćanje kandidata SPS-a simbolična je, budući da on, ali i stranka na čijem se čelu po ovom pitanju našao, upravo u “Studiju M” vide velike potencijale koji bi mogli biti iskorišćeni i nadograđeni, te viziju da kroz dve godine upravo ovaj prostor postane jedna šira kulturna zona ideja i promišljanja za različite pravce razvoja našeg grada.

Radovan Jokic  (8)

Nije slučajno što je on danas zaključan i što je na vratima plakat predstave koja se zove ‘Poslednja šansa’. Možda taj plakat najbolje govori o ovome o čemu pričam, jer mislim da nemamo još mnogo vremena da reagujemo i stvari postavimo onako kako mora a ne onako kako mi želimo.

Na samom kraju, Jokić je najavio da će njegov projekat hitnih mera biti prezentovan javno, u prostoru Studentskog kulturnog centra “Fabrika”, gde će biti organizovana mobilizacija šire kulturne javnosti sa interkulturalnim dijalogom o svim aspektima i problemima kulture u Novom Sadu.

Autor: Marija Milošević
Foto: Ladislav Pele