Početna Danas u gradu Stotine balona za decu obolelu od raka

Stotine balona za decu obolelu od raka

Više stotina zelenih balona, sa simboličnom porukom “I ja se borim”, tačno u 13 časova, vinulo se u nebo iznad Novog Sada i još 39 gradova u Srbiji.

Tim povodom, zbog dece koja se bore sa rakom, ali i kao sećanje na one koji su izgubili borbu sa tom teškom bolešću, na Međunarodni dan dece obolele od raka, okupljeni na trgu kod Miletićevog spomenika, prilozima ili slanjem sms poruke na broj 1150, odazvali su se humanitarnoj akciji prikupljanja novca za izgradnju dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Prema podacima koje je objavio portal RTS-a, Srbija je prva u Evropi po broju dece obolele od raka, s procentom preživljavanja bolesti od 70%, u odnosu na razvijene zemlje gde je ta stopa 84%.

Tradicionalnu manifestaciju puštanja balona, kao i prateći program na trgu, organizovalo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, a akciju su podržale i brojne poznate ličnosti, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata u gradu, u kojima su gosti od 13 do 14 časova, kafu mogli platiti i slanjem sms poruke za one kojima je to najpotrebnije.

 

Autor i foto: Maja Guzijan