Početna Danas u gradu Studenti Pravnog fakulteta pobedili na takmičenju u Hagu

Studenti Pravnog fakulteta pobedili na takmičenju u Hagu

studenti

Tim od osmoro studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu pobedio je na takmičenju u Hagu.

Novosadski studenti su u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pobedili u kategoriji govornog nastupa kao zastupnika Vlade.

“Centralna pitanja slučaja ticala su se paradržavnih entiteta, suvereniteta države, regrutovanja dece u cilju vršenja piraterije, ratnih zločina putem povrede prava na zdravu životnu sredinu, kao i nepristrasnosti, odnosno izuzeća sudije”, objašnjava Stefan Radojičić, vođa tima.

Prema njegovim rečima, ovako složena problematika slučaja zahtevala je sagledavanje mogućih pravaca argumentacije iz pravnog, istorijskog, sociološkog, viktimološkog i diplomatskog aspekta.

Vladu je zastupao Stefan Radojčić, u ulozi tužioca našla se Jelena Radmanović, a žrtve je predstavljala Jelena Vuković. Istraživači su bile Jelena Ristić i Jovana Petrović, a pomagači Milena Rašković, Jelena Jovanović i Marko Linta. Mentori tima bili su prof. dr Branislav Ristivojević, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Bojan Tubić i trener tima asistent Stefan Samardžić.

“Ovo je ogroman uspeh naših studenata koji su na najbolji način prezentovali Pravni fakultet i ponosni smo na njih. Zamislite koliko je bilo teško da na takmičenju na kojem učestvuje 60 univerziteta iz celog sveta postignu takav rezultat pogotovo što im engleski jezik, na kome su izlagali, nije maternji, kao što je to slučaj sa, recimo, studentima univerziteta iz Amerike, Australije, Engleske i Novog Zelanda”, istakao je profesor Ristivojević.

Izvor: Večernje novosti
Foto: www.pf.uns.ac.rs