Početna Danas u gradu Sutra tradicionalna Maškarada u Novom Sadu

Sutra tradicionalna Maškarada u Novom Sadu

0

Ovo doba godine se smatra dobom pokladnih povorki, maškara i karnevala koje su deo i nematerijalne kulturne baštine Muzej Vojvodine, i već 25 godina organizuje se maskirana povorka centralnim gradskim ulicama – Maškarada, koja će se održati u petak, 28. februara s početkom u 12 časova na platou ispred muzeja Prisajedinjenja.

Vesela povorka će se kretati centralnim novosadskim ulicama – Dunavska, Zmaj Jovina, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina do platoa ispred Muzeja Prisajedinjenja 1918. gde će biti dodeljena priznanja najuspešnijim maskama. Muzej Vojvodine tradicionalno organizuje Povorku u cilju očuvanja narodnih običaja i negovanja nematerijalne kulturne baštine.

Tokom završnog programa biće dodeljena priznanja grupnim maskama, a tokom povorke i nagrade za najuspešnije pojedinačne maske.

Svake godine pokrovitelji Maškarade su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Bela nedelja bila je poslednja sedmica pred veliki ili uskršnji post, tokom te nedelje kroz sela i gradove su se kretale obredne maskirane povorke. Tradicionalne maske su često predstavljale ustaljene ličnosti i uloge. Danas se ne ograničavamo na tradicionalne maske već je dozvoljeno biti kreativan i sam osmisliti masku.

Završni dan Bele nedelje su Bele poklade koje su predstavljale vrhunac zabave i razonode, protkane šalom, igrom i pesmom. Tada su se kretale maskirane povorke koje su, izvodeći razne zgode, uveseljavale ukućane, a za nagradu dobijale poklone. Čitav ritual imao je cilj da se prekine zima i prizove sunce i početak nove vegetativne godine.

Mnoge od ovih maskiranih povorki vremenom su prerasle u velike svetske karnevale.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay