Početna Danas u gradu “Svaka cigareta smeta” – Nacionalni dan bez duvanskog dima

“Svaka cigareta smeta” – Nacionalni dan bez duvanskog dima

ThinkstockPhotos-527882367

Provera nivoa ugljen-monoksida u izdahu aparatom “Smokerlyser”, kao i visine šećera u krvi, krvnog pritiska, telesne težine i izračunavanje BMI, biće održana u nedelju, 31. januara, od 9 do 12 sati u holu Tržnog centra “Merkator”, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Svaka cigareta smeta”. Osim toga, biće deljen promotivni materijal i građani će moći da se informišu o štetnosti duvana, kao i da se prijave za novu grupu odvikavanja od pušenja u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Akciju organizuje Preventivni centar – Savetovalište Doma zdravlja “Novi Sad” za odvikavanje od pušenja, u saradnji s Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata i Srednjom medicinskom školom “Dositej Obradović”.

Osim toga, Savetovalište Doma zdravlja za mlade taj dan obeležiće nizom predavanja u dve osnovne i jednoj srednjoj školi. Ti sadržaji imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na značaj potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

U tom duhu, među najbolje razloge za ostavljanje pušenja, navode iz Doma zdravlja “Novi Sad”, ubrajaju se normalizacija krvnog pritiska i pulsa nakon samo 20 minuta, eliminacija ugljen-monoksida iz tela i izbacivanje nečistoća iz pluća posle samo 24 sata, a nakon dva dana nikotina više nema u telu, dok su čula ukusa i mirisa u velikoj meri poboljšana. Osim toga, cirkulacija se kroz dve do 12 nedelja poboljšava i lakše se podnosi fizički napor, a rizik od srčanog udara pada na oko polovinu za samo pet godina, dok je nakon deset godina apstiniranja od cigareta isti kao kod osoba koje nikada nisu bile pušači. Takođe, rizik od karcinoma pluća je oko 50 odsto manji nego kod pušača.

Dom zdravlja “Novi Sad”, u okviru Centra za prevenciju, već godinama jednom mesečno organizuje grupu za odvikavanje od pušenja. Odvikavanje traje pet dana i potpuno je besplatno. Prijavljivanje za pohađanje te grupe moguće je putem telefona 021/479-066 i 064/80-88-120.

Izvor: Dnevnik
Foto: Guliver / thinkstockPhotos