Početna Danas u gradu Svetski dan oralnog zdravlja

Svetski dan oralnog zdravlja

0

oralno zdravlje

Danas se obeležava Svetski dan oralnog zdravlja. Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti.
U Srbiji se stomatološka zdravstvena zaštita u državnim zdravstvenim ustanovama pruža u 158 domova zdravlja. Ipak, većina ordinacija stoji gotovo prazna. Takva praksa ima i svoje posledice. Kada je reč o oralnom zdravlju u Srbiji, statistika kaže da svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube, a 9,3 odsto nema nijedan zub.
Duška Blagojević iz Klinike za stomatologiju Vojvodine smatra da poseta stomatologu treba da nam bude, na neki način, obaveza.

“Treba naglasiti da stomatološke usluge i kod nas, a i svuda u svetu, uglavnom se naplaćuju, a i dosta su skupe. Znači, kao dečiji stomatolozi apelujemo da uopšte ne dođemo u tu situaciju”, rekla je dr Blagojević.

Iako se uz primenu adekvatne preventive može sačuvati tokom života, oralno zdravlje ljudi u svetu i u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou. Podaci govore da od 60 do 90 odsto školske dece ima karijes, a 16 do 40 odsto dece uzrasta do 12 godina imalo je neku traumu zuba, usled nebezbednih igrališta ili školskog okruženja. Zato je važna informisanost od malih nogu.

Isključivanje stomatološke zaštite iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za najveći deo odraslog stanovništva, drastično je proredilo odlaske zubaru. Broj poseta stomatologu opao je za čak 60 odsto.

U razvijenim zemljama sveta pet do 10 odsto društvenih zdravstvenih troškova je povezano sa oralnim zdravljem.

Oralna oboljenja u Srbiji su češća među siromašnim i posebno osetljivim grupama stanovništva. Srbija je na listi na kojoj su 34 evropske zemlje zauzela poslednje mestu po kvalitetu zdravstvene zaštite. Istovremeno, poslednja je i na listi izdvajanja za preventivnu negu.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija