Početna Danas u gradu Tribina “Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?”

Tribina “Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?”

0

udruzenje-mladih-za-drustveni-aktivizam-jpg_660x330

U prostoru Infopolis u Novom Sadu u petak 11. marta, sa početkom u 17 časova, Udruženje mladih za društveni aktivizam organizuje tribinu pod nazivom “Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?”.

Na tribini će biti predstavljeni rezultati “Istraživanja tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu” realizovanog krajem prošle godine, a koje je imalo zadatak da opiše aktivizam studenata u Vojvodini, ispita njihove stavove i informisanost u ovoj oblasti.

U drugom delu, planiran je razgovor sa mladima koji nastoje da menjaju svoju sredinu na bolje – Željanom Popovim iz Zrenjaninske omladinske razvojne organizacije i Nikolom Matickim, urednikom “Žurnalista” – besplatnog elektronskog mesečnika studenata novinarstva u Novom Sadu.

Povećanje aktivizma među mladima je jedan od osnovnih ciljeva u strategijama razvoja omladine na Evropskom, republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Mladi poseduju veliki kapacitet za unapređenje i menjanje društva, ali, sa druge strane, mehanizmi za njihovo uključenje u aktivnije delovanje nisu razvijeni a u društvu se neguje pasivnost i konformizam.

aktivizam-brosure-2-jpg_660x330

Neki od najzanačajnijih rezultata ukazuju da se najviše mladih aktivira kroz volonterizam, posećuje tribine i predavanja, dok najmanji broj ispitanih studenata i studentkinja odlazi na proteste. Učesnici u istraživanju u manjem procentu se angažuju kao članovi udruženja građana (15,1%) i studentskih organizacija (10%), a najmanje političkih stranaka (4,8%).

Najveći broj mladih aktivirao bi se u cilju unapređenja obrazovanja i zapošljavanja. Takođe, rezultati istraživanja pokazuju da se najveći broj ispitanih studenata o akivističkim događajima informiše putem društvenih mreža.

Informacije o istraživanju i dobijenim rezultatima dostupni su na ovom linku.

Projekat “Istraživanje tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu” je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Infopolis – omladinski info centar nalazi se na Trgu Slobode 3, u suterenu Apolo centra.

Izvor: NSHronika.rs
Foto: Udruženje mladih za društveni aktivizam