Početna Danas u gradu Tribina “Zračenje javnosti” danas u KCNS

Tribina “Zračenje javnosti” danas u KCNS

0

radar-376244_1920

Tribina “Zračenje javnosti” održaće se u utorak, 23. februara na Tribini mladih, Kulturnog centra Novog Sada.

Na tribini će govoriti nuklearna fizičarka prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, naučna saradnica PMF-a dr Sofija Forkapić i radiolog dr Dejan Jovanović.

Stručna javnost, neretko govori o jonizujućem i nejonizujućem zračenju. Jezikom koji malo ko razume, stručna javnost, najčešće savesno i blagovremeno, upozorava i opominje.

Laička javnost, uplašena lošim iskustvom, sasvim opravdano traži dodatne informacije o zračenju u medicinske svrhe (rendgen, MR i ultrazvuk), ali i u bezbedonosne svrhe (radioaktivni gromobrani). Kao i u svrhe svakodnevne potrebe za komuniciranjem putem bežičnih tehnologija.

Debata je namenjena susretanju stručne i laičke javnosti, sa ciljem da se utiče na zakonska rešenja kojima se preuzima odgovornost za održivi razvoj društvene zajednice.

Debata je korak ka uspostavljanju zakonske regulative kojima se propisuju forme ličnog i medicinskog nadzora nad ukupnom izloženošću zračenja pacijenata ali i javnog nadzora, putem javno dostupnog mapiranog registra, svih potencijalno kritičnih izvora veštačkog zračenja (radioaktivni gromobrani, trafo-stanice i bazne stanice mobilne telefonije).

Tribina će početi u 17 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com