Početna Danas u gradu U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

0

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom skupu jedinica iz garnizona Novi Sad, povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju pre 17 godina.

Tog 24. marta 1999. godine, jedna od prvih meta agresorima bio je Novi Sad. Naš grad i naša država pretrpeli su velike napade, gubitke i štetu, a izgubili smo, pre svega, veliki broj lјudskih života. I danas se sećamo bombi u Šangaju, na Detelinari i na Klisi, kao i sa sremske strane grada, sećamo se porušenih mostova u Novom Sadu, ali i Aleksinca, Varvarina, Niša i svih onih mesta bombardovanih na Kosovu i Metohiji. Klanjamo se senima nevinih žrtava agresorskih bombi i sećamo se žrtava pripadnika Vojske i Policije koji su dali svoje živote braneći otadžbinu. Evocirajući uspomene na te tragične dane i događaje, mi smo danas obavezni da budemo ujedinjeni oko zajedničkog cilјa – da Srbija bude razvijena, ekonomski snažna i politički stabilna država, sa jasnom i izvesnom budućnošću, kao i da se događaji iz 1999. godine nikad ne ponove i da se nikada ne zaborave – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (2)

Zamenik komandanta Prve brigade kopnene vojske i zamenik komandanta garnizona pukovnik Velјko Martinović rekao je da se svakog 24. marta vojnici sećaju svojih palih drugova.

Nјihovi životi utkani su u našu današnjicu, kao i u našu budućnost. Mi smo u obavezi da ih se sećamo, a te uspomene za nas vojnike predstavlјaju poseban podstrek, jer je njihova žrtva zaslužna za ovo što mi danas imamo – rekao je pukovnik Valјko Martinović i naglasio da prosperitet države Srbije nema alternativu.

Pored gradonačelnika vence na spomen obeležje položile su i delegacije garnizona Novi Sad, ORVS Grada Novog Sada, SUBNOR Novi Sad i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (3)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad