Početna Danas u gradu U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom skupu jedinica iz garnizona Novi Sad, povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju pre 17 godina.

Tog 24. marta 1999. godine, jedna od prvih meta agresorima bio je Novi Sad. Naš grad i naša država pretrpeli su velike napade, gubitke i štetu, a izgubili smo, pre svega, veliki broj lјudskih života. I danas se sećamo bombi u Šangaju, na Detelinari i na Klisi, kao i sa sremske strane grada, sećamo se porušenih mostova u Novom Sadu, ali i Aleksinca, Varvarina, Niša i svih onih mesta bombardovanih na Kosovu i Metohiji. Klanjamo se senima nevinih žrtava agresorskih bombi i sećamo se žrtava pripadnika Vojske i Policije koji su dali svoje živote braneći otadžbinu. Evocirajući uspomene na te tragične dane i događaje, mi smo danas obavezni da budemo ujedinjeni oko zajedničkog cilјa – da Srbija bude razvijena, ekonomski snažna i politički stabilna država, sa jasnom i izvesnom budućnošću, kao i da se događaji iz 1999. godine nikad ne ponove i da se nikada ne zaborave – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (2)

Zamenik komandanta Prve brigade kopnene vojske i zamenik komandanta garnizona pukovnik Velјko Martinović rekao je da se svakog 24. marta vojnici sećaju svojih palih drugova.

Nјihovi životi utkani su u našu današnjicu, kao i u našu budućnost. Mi smo u obavezi da ih se sećamo, a te uspomene za nas vojnike predstavlјaju poseban podstrek, jer je njihova žrtva zaslužna za ovo što mi danas imamo – rekao je pukovnik Valјko Martinović i naglasio da prosperitet države Srbije nema alternativu.

Pored gradonačelnika vence na spomen obeležje položile su i delegacije garnizona Novi Sad, ORVS Grada Novog Sada, SUBNOR Novi Sad i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Milos Vucevic dan secanja na Nato zrtve (3)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad