Početna Danas u gradu Ulica horora u Novom Sadu sređena, ali stanari se plaše novih problema

Ulica horora u Novom Sadu sređena, ali stanari se plaše novih problema

Ulica Mikole Kočiša, koja je postala poznata kao glavno okupljanje narkomanskih zavisnika i narko-dilera u Novom Sadu, gotovo je potpuno uređena, a deo korisnika Metadonskog centra preusmeren je na domove zdravlja.

Radnici Javno komunalnog preduzeća “Zelenilo” raskrčili su rastinje koje je služilo kao sigurno utočište narkomanima. U ovoj ulici, po svedočenjima stanara, nema više scena drogiranja naočigled prolaznika, kao ni tuča zavisnika i narko-dilera, pa ni upadanje i obijanje domova.

No, stanari smatraju da ovim problem nije rešen, što su i ponovili na poslednjoj sednici Komisije za predstavke i predloge Skupštine grada Novog Sada. Traže izmeštanje Metadonskog centra jer, čim pažnja javnosti popusti, sve će se, kažu, vratiti na staro. Na toj sednici dostavljeni su im i odgovori Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u kom se otkriva da je jedan broj korisnika Metadonskog centra premešten da prima terapije u domovima zdravlja u Novom Sadu.

– Tačno je da su zavisnici koji su bili ovde premešteni, valjda njih oko 200, ali pojavili su se novi, koje ćemo sada da upoznamo. Sačekaćemo da vidimo da li će Grad i Klinički centar Vojvodine udovoljiti našim zahtevima da se Metadonski centar izmesti iz naše ulice. Kako mogu u Nišu zavisnici po svoju terapiju da idu u policiju i nema problema – rekao je S. B, stanar ove ulice. Ako ostane sve po starom, najavljuju da će u svojoj mesnoj zajednici organizovati zbor građana i krenuti u aktivniju borbu za izmeštanje centra. Kako dodaju, policija dežura u ulici do 9.30 sati, što nije dovoljno jer su zavisnici i posle toga ovde. Na razgovor u Klinički centar Vojvodine koji su zahtevali, nikada nisu pozvani.

Ulica gde je Metadonski centar sada deluje pitomo, trava je podšišana, šiblja i zaraslog drveća više nema. Radnici koji postavljaju toplovodne cevi kažu da su u sredu naveče imali krađu materijala, ali neće u nikog da upiru prstom.

– Nestalo nam je nekoliko cevi, ali ko zna ko je to odneo. Nekoliko puta su nas mladići koji dolaze u centar pitali da li mogu da se posluže našim mobilnim toaletom, što, naravno, nije problem – rekao je radnik M. N.

Iz Kliničkog centra Vojvodine nisu želeli da komentarišu da li će organizovati sastanak sa stanarima Ulice Mikole Kočiša, ali kažu da je u toku “izrada projekta za unapređenje fizičko-tehničkog obezbeđenja ljudi i imovine u ovoj ulici”.

Ukupno 600 korisnika

Inače, do sada je programom metadonske terapije bilo obuhvaćeno 1.200 zavisnika, od čega samo polovina njih trenutno koristi usluge Metadonskog centra.

– Trećina zavisnika, koji se trenutno leče, potpuno je stabilna i oni terapiju podižu u Domu zdravlja, trećina samo povremeno koristi droge i njihovo stanje pokazuje tendenciju stabilizacije, a tek nekih 30 odsto njih je i dalje u problemu zavisnosti, ali su to većinom slučajevi kod kojih postoji još neki psihijatrijski poremećaj – izjavila je prof. dr Edita Stokić, pomoćnik direktora za zdravstvo KCV.

Izvor: Blic