Početna Danas u gradu Uskoro semafor na uglu Bulevara cara Lazara i Stevana Musića

Uskoro semafor na uglu Bulevara cara Lazara i Stevana Musića

Gradska uprava raspisala je javne nabavke kako bi se u narednom periodu postavio semafor na uglu Ulice Stevana Musića i Bulevara cara Lazara, u blizini fakulteta.

Zahtevi da se ovde postavi semafor postoje već godinama jer je ova raskrsnica veoma prometna, posebno tokom školske godine, a na njoj je bilo više sudara sa teškim posledicama. Da su saobraćajne nezgode razlog za postavljanje semafora vidi se i iz konkursne dokumentacije Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

Pored ovog tendera, istovremeno je raspisana i javna nabavka za projektovanje semafora na uglu Novosadskog puta i Nove 1 u Veterniku, takođe zbog čestih saobraćajnih nezgoda. Vrednost ova dva tendera je po 500.000 dinara.

UGZI je pre nekoliko dana raspisaoa i tender za izradu tehničke dokumentacije za semafore na uglu Temerinske i Savske od 450.000 dinara, na ukrštanju Temerinske, Dositejeve i Almaške od 550.000 dinara, na raskrsnici Temerinske, Branka Radičevića i Jug Bogdana od 541.000 dinara, kao i u Futogu na uglu Rumenačke i Rade Kondića u vrednosti od 550.000 dinara,

Već su završene nabavke za tehničku dokumentaciju semafora na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Ilirske i Senteleki Kornela, kao i Bulevara patrijarha Pavla i Ilariona Ruvarca. Taj posao radi Gradmont-NS po ceni od skoro 900 hiljada dinara sa PDV-om, dok će semafore na uglu Temerinskog puta i Dečanske ulice, kao i Temerinskog puta i Majke Jugovića projektovati zajedno firme MHM-projekt iz Novog Sada i D.P. biro iz Beograda za više od 830 hiljada dinara bez PDV-a.

Gradska uprava je završila i tender za projektovanje semafora na uglu Bulevara Evrope i Ulice Branka Bajića i to će uraditi firme MHM-projekt i agencija “NC-Y” iz Novog Sada za skoro 650 hiljada dinara sa PDV-om. Počelo je projektovanje pešačkog semafora na raskrsnici Laze Nančića i Pavleka Miškina sa Bulevarom Evrope, a to radi firma “MHM-projekt” za skoro 550.000 dinara sa PDV-om.

Međutim, nije izvesno da će ovi semafori biti i postavljeni ove godine, jer ih nema u programu uređenja građevinskog zemljišta. Takođe, izrada dokumentacije obično traje tri do četiri meseca, pa je teško da će tenderi za radove biti gotovi do kraja godine.

S druge strane, UGZI je već sklopio ugovor za postavljanje jednog semafora, a za još nekoliko su tenderi u toku.

Krajem aprila je završen tender za semafor na uglu Futoške ulice i Nikole Tesle u vrednosti od gotovo 12 miliona dinara sa PDV-om, a posao je dobio jedini ponuđač na tenderu – grupa koju čine firme “Montop” iz Veternika i JKP “Put” i “Geopanonija” iz Novog Sada.

UGZI je u utorak, 19. maja, poslao poziv za pregovarački postupak za postavljanje semafora na uglu Novosadskog puta i Sonje Marinković u Veterniku jer je tender poništen krajem aprila. Naime, grupa firmi “Montop”, JKP “Put” i Geopanonija, koja se jedina javila na tender, ponudila je cenu od 10,7 miliona dinara, što je više od procenjenih 9,5 miliona. U pregovaračkom postupku, Uprava će ih pozvati da dopune svoju ponudu do 27. maja, odnosno, da daju cenu koja se uklapa u procenjenu vrednost i ako to urade dobiće posao.

U toku je i tender za postavljanje semafora na pešačkom prelazu na raskrsnici Jevrejske i Ulice Vase Pelagića i ovi radovi su procenjeni na šest miliona dinara, dok procenjena vrednost postavljanja semafora na pešačkom prelazu kod Futoške 34 iznosi 3,2 miliona dinara.

Takođe, u toku je izbor izvođača radova na postavljanju semafora na pešačkom prelazu u Narodnog fronta kod broja 52 čija je procenjena vrednost 5,3 miliona dinara, kao i na raskrsnici ulica Radomira Raše Radujkova i Stojana Novakovića od 10,2 miliona dinara.

Priredila: Milica Ćirić
Foto: Pixabay
Izvor: 021