Početna Danas u gradu Vanja Vučenović na Trgu slobode otvorio izložbu “Pamti i podsećaj”

Vanja Vučenović na Trgu slobode otvorio izložbu “Pamti i podsećaj”

0

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (1)

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je izložbu “Pamti i podsećaj” koja je, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, upriličena na Trgu slobode povodom 12. godišnjice od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Izložene fotografije preuzete su iz publikacije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije pod nazivom “Zločin bez kazne”.

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (2)

Grad Novi Sad putem ove izložbe želi da ukaže na veličinu stradalništva sunarodnika sa Kosova i Metohije tih martovskih dana 2004. godine. Grad je veoma aktivan u podršci i pomoći našim ljudima na Kosovu i Metohiji s namerom da im olakša život, a tako će biti i ubuduće. U Novi Sad dolaze brojni inostrani turisti pa će i oni u ovim danima, pored Novosađana, biti u prilici da se upoznaju sa zločinom nad našim narodom koji se dogodio na Kosovu i Metohiji. Novi Sad će uvek biti solidaran sa našim sunarodnicima i iznova podsećati na sve ove strašne događaje kako se više nikada ne bi ponovili – istakao je Vanja Vučenović i pozvao sugrađane da pogledaju izložbu koja će na Trgu slobode biti postavljena narednih sedam dana.

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (3)

Etnički motivisano nasilje odigralo se od 17. do 19. marta 2004. godine kada je 19 ljudi izgubilo život, a oko 4000 Srba proterano iz svojih domova. Zapaljeno je preko 900 srpskih kuća, srušeno 35 pravoslavnih verskih objekata, među njima i 18 sa statusom zaštićenog spomenika kulture, poput čuvene Bogorodice Ljeviške.

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (4)

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (5)

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (6)

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (7)

Vanja Vucenovic Pamti i podsecaj  (8)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad