Početna Danas u gradu Više stotina protestovalo “protiv diktature” u Novom Sadu i Beogradu, sutra novi...

Više stotina protestovalo “protiv diktature” u Novom Sadu i Beogradu, sutra novi protesti

0

Nekoliko stotina studenata i građana protestovalo je večeras na Trgu slobode, na skupu nazvanim “Vojvodina protiv diktature 2017”, zbog izbornog rezultata na predsedničkim izborima.

Oni su se okupili, nakon poziva preko društvenih mreža, kako bi reagovali zbog “nefer uslova na izborima”.

Na Trgu slobode je bilo najviše studenata, koji su sedeli u polukrugu oko spomenika Svetozaru Miletiću i držali govore, dok su ostali građani stajali sa strane.

Mladi su uglavnom pričali o tome da ne žele da odu iz ove zemlje i da hoće da imaju fer i poštene izbore, a ne da se već u 20 časova, momentalno po zatvaranju birališta, na medijima odmah proglašava nečija pobeda.

Studenti su nabrojali i pojedine slučajeve kršenja izbornog procesa koji su se dešavali u nedelju, a o kojima su već izvestile pojedine nevladine organizacije, koje su pratile izbore.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a okupljeni su nosili razne poruke.

Okupljeni su oštro kritikovali vlast u Srbiji i poručili da im je “potpuno jasno da su izbori u Srbiji pokradeni”. “Izbori su pokradeni, to znamo svi. Već od 20 sati počeli su da čestitaju Vučiću na pobedi. Pa kako je to moguće? Moramo stati u odbranu jedni drugih, jer nemamo više institucije”, rekao je student, aktivista i novinar Lazar Čovs.

Jedna od organizatorki protesta putem društvenih mreža, devojka koja se predstavila kao Katarina, kazala je kroz suze da ne želi da odlazi iz Srbije. “Želim slobodnu državu, da mogu ovde da studiram i da se obrazujem, da ne moram da idem u Ameriku ili u druge zemlje. Želim pismenost i obrazovanje, a ne kupljene diplome. Želim da imam pravo glasa i da smem glasno da kažem šta mislim”, poručila je ona.

Student Nikola Maticki rekao je da ga je najviše razočarala činjenica da skoro polovina birača nije izašla na izbore i poručio da ljudima treba objasniti zašto su izbori važni.

Okupljeni su u rukama imali transparente na kojima je pisalo “Stop kupovini glasova”, “Ili Vučić ili mi”, “Sve je to od apstinencije”, “Ako vam je dobro, onda ništa”, “Više ni kerovi ne laju AV, AV, AV”, “Hoću kulturu, neću diktaturu”.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da su izbori bili neregularni i pre nego što su raspisani, jer u Srbiji u poslednjih pet godina neprestano traje kampanja protiv svih ljudi koji misle drugačije od vlasti.

On je optužio vlast da bez ikakve kontrole prebacuje milijarde dinara sebi bliskim medijima i dodao da je vlast “kriminalizovala” i konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, pošto te konkurse koristi za finansiranje režimskih medija. “Ovi izbori nisu kraj. Borba za normalno i civilizovano društvo tek počinje”, poručio je Sejdinović.

Mnogi su imali i odštampane papire sa prednjom stranom pasoša, čime su želeli da poruče da ne žele da upotrebe putnu ispravu i otputuju iz Srbije.
Studentski Pokret Novog Sada najavio je za sutra “Protest protiv diktature i sistema” u 18 sati u kampusu.

“Pozivamo sve studente, studentkinje, nezadovoljne i obespravljene građane i građanke kojima je dosta laži, prevara, pljačkanja, bede i ugnjetavanja da se okupimo i pokažemo šta mislimo o postojećem sistemu uopšte, kako onima koji su uspeli da se osiguraju na njegovom čelu ovim izborima, tako i onima čija je to bezuspešna namera bila. Okupićemo se sutra kod fontane na Trgu Dositeja Obradovića u kampusu Novosadskog Univerziteta i odatle otići na Trg Slobode gde ćemo se priključiti drugim građanima”, navodi se u pozivu.

Autor: 021/Beta