Početna Danas u gradu Youth Creative Polis čuva “Kinesku četvrt”

Youth Creative Polis čuva “Kinesku četvrt”

0

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da bude realizovan kao deo projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture – budući Youth Creative Polis – potvrdio je svoj značaj i važnost na jučerašnjem predstavljanju Plana detaljne regulacije devastiranog prostora nekadašnje fabrike “Petar Drapšin”, među Novosađanima poznatijeg kao Kineska četvrt.

Nakon održanog javnog uvida tokom decembra prošle godine, juče je u Skupštini Grada Novog Sada arhitekta dr Darko Polić predstavio Plan detaljne regulacije prostora Kineske četvrti i Češkog magacina u Novom Sadu naglasivši da taj Plan predviđa samo arhitektonsko i infrastrukturno rešenje lokacije. Kako su prisutni građani pokazali i veliku zainteresovanost za konačni sadržaj tog prostora dr Polić je najavio da će se budući koncept i način upravljanja rešavati kroz neke druge planove, ponovo uz učešće javnosti.

Suštinski zaključak je da su najznačajniji efekti ovog Plana revitalizacija industrijskog nasleđa i transformacija kojim se prostor određuje za potrebe kulture, umetnosti, zanatstva i preduzetništva u kreativnim industrijama kao jedini takav prostor u Novom Sadu i Srbiji, ali i jedan od malobrojnih u Regionu. Takođe, potrebno je naglasiti da Plan detaljne regulacije predviđa transformaciju Kineske četvrti a ne njeno rušenje, kao i da je onemogućeno pretvaranje te lokacije u stambeno-poslovni ili neki drugi komercijalni prostor.

Pokazano veliko interesovanje Novosađana za jedan takav proces potvrđuje osnovne principe zadate još tokom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture: transparentnost, informisanost, participativnost i demokratičnost. Građani su bili upoznati i informisani o javnoj raspravi, odazvali se u velikom broju pokazujući snažnu želju za učešćem iznoseći svoje stavove, sugestije, primedbe i pohvale.

Na ovaj način formiranje Youth Creative Polisa predstavlja veliki uspeh i jedinstven primer u Regionu i jedan od retkih u Evropi javnog skvotovanja, odnosno pretvaranja (polu)zapuštenog javnog prostora u kultna mesta za omladinu u kojima oživljavaju razne nekomercijalne kreativne i kulturne inicijative.

Svakako, važno je naglasiti da je tokom finalnog izbora za titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine delegaciji Novog Sada u Briselu napomenuto da je upravo projekat Youth Creative Polis jedan od razloga dobijanja te prestižne titule. Od toga je možda i značajnija isakazana zainteresovanost Žordi Paskvala (Jordi Pascual) koordinatora procesa Agende 21 za kulturu, člana žirija za izbor Evropske prestonice kulture i osnivača i člana Evropske laboratorije za kulturnu saradnju, za projekat Youth Creative Polis koji će, po njegovom mišljenju, ukoliko ga realizujemo kako je zamišljen, biti jedan od uspešnih modela koji bi trebalo da kao know-how prenesemo i drugim gradovima koji će biti Evropske prestonice kulture.

Ovaj projekat je, takođe, još jedna u nizu potvrda da je dobro formulisan programski koncept Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine koji, pod sloganom “Za nove mostove”, čine jedinstvena a prepoznatljiva “četiri mosta”. Jedan od “mostova” nosi naziv Sloboda i obuhvata oblast kreativnih industrija i mladih, a “most” Nada posvećen je kulturnim kapacitetima i javnim prostorima što se sve projektuje kroz transformaciju Kineske četvrti u Youth Creative Polis, a Češkog magacina u budući muzejski prostor.

Fondacija “Novi Sad 2021” nastaviće sa realizacijom jednog od ključnih projekata koji su direktno povezani sa Evropskom prestonicom kulture 2021. i Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine pretvaranjem novosadske Kineske četvrti i Češkog magacina kroz javno-privatno partnerstvo u jedinstveni kulturni i kreativni distrikt na ovim prostorima, okrenut pre svega mladim ljudima – Youth Creative Polis – koji ima nemerljiv kulturološki, socijalni i ekonomski intres za Novi Sad.

Autor: NsHronika