Početna Danas u gradu Zbog kasnijeg početka uklanjanja ambrozije, moguće povećanje broja alergičnih

Zbog kasnijeg početka uklanjanja ambrozije, moguće povećanje broja alergičnih

0

ambrozija-Novo-naselje

Zbog nešto kasnijeg početka uklanjanja ambrozije u Novom Sadu, postoji mogućnost da se poveća broj pacijenata sa alergijskim reakcijama na ovaj korov.

Radnici “Gradskog zelenila” ove godine su otpočeli akciju uklanjanja ambrozije 1. jula, iako je najbolji period za njeno uništavanje kraj maja i početak juna, kada korov još nije procvetao. Zakašnjenje u ovom preduzeću pravdaju kašnjenjem sa potpisivanjem ugovora sa Gradom.

Programom suzbijanja ambrozije za 2016. godinu obuhvaćeno je 9,5 miliona kvadratnih metara Novog Sada, dok su stručnjaci na Poljoprivrednom fakultetu i Departmanu za biologiju PMF-a mapirali oko četiri miliona kvadratnih metara sa kojih bi ambrozija morala da se ukloni.

Portparol “Zelenila” Ivan Nožinić poručio je za 021.rs da su radnici do sada očistili nešto više od 1,25 miliona kvadrata gradske površine.

“‘Gradsko zelenilo’ je formiralo posebnu ekipu koja se bavi uklanjanjem ambrozije na terenu i akcija čišćenja će se završiti do 15. oktobra. Radnici dnevno pređu od 150.000 do 200.000 kvadrata, a do sada je najviše posla bilo u Veterniku, na Bulevaru Evrope, Kaćkoj petlji, ali i na Adicama, Novom naselju i u Petrovaradinu”, navodi Nožinić.

Iako su stručnjaci prethodnih dana upozoravali da se korov uklanja presporo, u “Zelenilu” su istakli da do sada nisu imali nikakvih primedbi na realizaciju posla na terenu, te da će Zavod za izgradnju grada reagovati ukoliko dođe do eventualnih propusta.

Kako saznajemo u Domu zdravlja, broj pacijenata sa alergijskim reakcijama na ambroziju još nije velik, ali ne znači da neće biti, s obzirom na to da će koncentracija polena u vazduhu biti najviša tokom avgusta. Prema podacima Laboratorije za palentologiju PMF-a, nivo polena u vazduhu je još uvek nizak, ali se od ove nedelje očekuje da postane umereno visok, kada će mnoge alergične osobe osetiti alergijske reakcije.

Doktorka Tatjana Egić kaže za 021.rs da u Domu zdravlja ne mogu da predvide koliki će broj pacijenata biti, te da to umnogome zavisi i od završetka uklanjanja ambrozije.

“Podaci o broju alergičnih osoba nikad nisu potpuni jer deo pacijenata već zna svoju terapiju i sami nabavljaju lekove u apotekama. Ono što je bitno jeste da broj pacijenata zavisi od toga kada će košenje biti završeno. Ukoliko radnici očiste grad od korova pre nego što on procveta, onda ćemo imati manji broj. U suprotnom, ako ambrozija procveta, a njen polen se nađe u vazduhu, sasvim je očekivano da se pojavi veći broj ljudi sa alergijskim reakcijama”, objašnjava Egić.

Sunčano vreme, bez kiše koja bi slegla polen na zemlju, omogućava ambroziji da se rasprši, što pojačava tegobe alergičnih osoba. Sudeći prema najavama meteorologa, uticaj polena ambrozije mogla bi da smanji kiša koja je najavljena za utorak i četvrtak.

Egić ističe da bi oni koji osete simptome alergije trebalo da se jave svom lekaru, kako bi se uradilo alergološko testiranje, koje će utvrditi koji polen je izazvao reakciju. Ovo je veoma bitno za građane kojima se simptomi alergija javljaju početkom avgusta, zato što to ne mora nužno biti reakcija na ambroziju. Naime, može se raditi i o polenu pelena, koji je aktivan kad i ambrozija, te ima slične simptome.

“Pored testiranja, građanima se preporučuje šetnja nakon kiše. Koncentracija polena u vazduhu je najviša u jutarnjim časovima, zbog čega je najbolje da pacijenti provetravaju prostorije predveče. Ako imaju mogućnost, bilo bi dobro da u svoje klima uređaje ugrade filtere koji će zaustaviti polen. Obavezno je da se po povratku s polja pacijenti istuširaju, operu kosu ako imaju vremena, promene odeću. Ako neko ima kućnog ljubimca, trebalo bi da ga iščetkaju, jer se polen zadržava i na njihovoj dlaci”, savetuje Egić.

Koncentraciju polena u vazduhu možete pratiti na sajtu Laboratorije za palentologiju.

Autor: Zoran Strika