Početna NStyle Nina Adžić: Nadam se debitovanju na Novosadskoj nedelji mode

Nina Adžić: Nadam se debitovanju na Novosadskoj nedelji mode

Nina Adžić je mlada, kreativna i perspektivna dvadesetčetvorogodišnja Novosađanka, koja već drugu godinu za redom kreira neodoljive teksas modele iz svoje sopstvene modne linije “Pinni boutique”, koji je osmislila sa svojom drugaricom. Iako Ninini modeli mame poglede znatiželjnih modnih sladokusaca i ostalih prolaznika na novosadskim ulicama, ova studentkinja master studija komunikologije na Univerzitetu u Novom Sadu, ženske kolekcije iz svog brenda prodaje isključivo preko Instagram stranice, što predstavlja i savremeni oblik upotrebe društvenih mreža iz oblasti modnog biznisa. Za našu rubriku NStyle Nina govori o svom ulasku u svet mode, svom brendu i inspiraciji za modni angažman koji svakodnevno dobija od brojnih Novosađanki, koje su postale njeni verni klijenti i uklopile Ninine unikatne modele u svoj stil odevanja.

Kada ste ostvarili prvi kontakt sa modnim stvaralaštvom?
– Prvi kontakt sa modnim stvaralaštvom sam ostvarila još kao devojčica. Oduvek sam volela da smišljam kreacije i šijem, a u tome mi je pomagala tetka, koja mi je davala svoj materijal. Što se tiče konkretno Pinni boutique-a, njega vodimo drugarica i ja, koje smo i osmislile ovaj brend 2017. godine.

Kako se rodila ljubav prema bavljenju modom budući da ste se školovali za medijsku struku?
– Kao što sam rekla, još u detinjstvu, a bez obzira na struku, koja je primarna, bavljenje modom vidim kao svoj hobi i način da izrazim sebe i svoju kreativnost kroz umetnost.

Često možemo čuti izreku da je zanat zlata vredan. Šta je neophodnije za bavljenje modnim dizajnom, odnosno, stvaranjem unikatnih crteža na teksas odeći – talenat, kreativnost ili pak zanatska veština ruku?
– Složila bih se sa tom izrekom i rekla da jedno bez drugog ne može (smeh). Svakako, najpotrebnija je ljubav prema tom zanatu.

Odakle crpite inspiraciju za crtanje različitih motiva na teksas odeći za dame, koje radite u vašem kućnom ateljeu?
– Pratim ono što mladi vole, muzika je takođe nezaobilazan faktor, pa i crtni filmovi, a svakako bitnu ulogu u tome igra Internet, gde pronalazim i neke zanimljive citate i izreke koji su povezane sa modom.

Koje crteže vaše mušterije najčešće naručuju?
– Najčešće su to likovi iz crtanih filmova i neki modni citati, mada nas dve često pustimo mašti na volju, pa kreiramo i neke sopstvene likove, motive i crteže.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog crteža kao unikatnog modno-dizajnerskog rada?
– E to bi već bilo otkrivanje tajne našeg zanata. To vam je isto kao kada biste pitali slikara kako slika svoju sliku. Svakako, proces stvaranja jednog, pre svega, umetničkog dela, poput iscrtavanja crteža na teksas odevnom komadu našeg brenda po željama Novosađanki, od kojih svakodnevno dobijam podstrek za svoj modni rad, je dugotrajna faza procesa rada u kojoj su obuhvaćeni svi segmenti, od osmišljavanja vizuelnog identiteta crteža pa sve do konačne realizacije istog, a to sve zna da potraje po nekoliko sati.

U maju ove godine održava se tradicionalna Srpska nedelja mode u Novom Sadu. Da li planirate da se svojim radom predstavite domaćoj i inostranoj publici ovom jedinstvenom prilikom?
– Za sada to nemamo u planu. Trenutno radimo na novoj kolekciji i naravno ispunjavamo želje našim kupcima, pa se nadamo da ćemo narednih godina imati prilike da se predstavimo možda i na jednom takvom događaju.

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva