Početna NStyle Svečano otvoren 14. “Serbia Fashion Week”

Svečano otvoren 14. “Serbia Fashion Week”

0
Prvak baleta Dejan Kolarov i balerina Tamare Pjević

Na platou ispred kulturne stanice Svilara sinoć je otvoren 14 po redu “Serbian Fashion Week”, ovoga puta bez modne piste, jer će sadržaj zbog epidemije korona virusa na ovoj četvorodnevnoj nedelji mode biti drugačije koncipiran.

Prve večeri, pre nego što su pogledali izložbu mladih dizajnera, posetioci su imali priliku da uživaju u modno umetničkom performansu koji je pripremila arheolog i modni dizajner Jelena Malešević koja je tehnikom “body paint” oslikala tela prvaka baleta Dejana Kolarova i balerine Tamare Pjević.

Praćeni zvucima gonga, za kojim je bila Sandra Lukić, ovaj baletski par izveo je jedinstvenu koreografiju pripremljenu specijalno za ovu priliku. Performans inspirisan vinčanskom kulturom najavio je da će naša nacionalna nedelja mode tokom cele naredne godine biti u znaku vinčanskog pisma i ove drevne kulture, što je ujedno jedna od tema projekta Evropska prestonica kulture 2021, čiji je “Serbia Fashion Week” sastavni deo, u godini kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture i izložbi radova mladih studenata učesnika konkursa Fashion Talent Designers Competition.

Ove godine, umesto svetskih i domaćih kreatora i predstavljanja njihovih kolekcija, na sinoćnoj izložbi predstavljeni su kreativni radovi potencialnih budućih modnih dizajnera koji su na svoj način prikazali svet mode kako ga oni vide.

Moto ovogodišnje srpske nedelje mode glasi „vreme je za promene“, a narednih dana posetioci će moći da uživaju u ostalim kreativnim radovima od kojih će stručni žiri izabrati najbolje koji će se predstaviti na Serbian Fashion Weeku koji je planiran za oktobar tekuće godine, kao i da prisustvuju mnogobrojnim panelima na temu mode u doba korone i kako je pandemija uticala na same dizajnere i navike potrošača.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Svetlana Braun, Srđan Aleksić