Početna Party Time Gogol Bordello dolazi na INmusic festival #15!

Gogol Bordello dolazi na INmusic festival #15!

Gypsy punk je pojam koji su mnogi čuli, ali ga teško definišu. Možda je bolje od svake definicije poslušati i pogledati “Wonderlust King” od benda Gogol Bordello i shvatiti šta gypsy punk zaista znači. A 2020. ćemo, ako nam koronavirus dozvoli, a molimo se da tako bude, videti Jevgenija i ekipu na Jarunu u okviru 15. po redu INmusic festivala.

Jevgenij Gudz, koji je uzeo umetničko englesko-nemačko ime Eugene Hütz, predvodnik je ovog benda i dolazi iz Kijeva, a sam bend koji je dobio ime po najvećem ukrajinskom piscu Nikolaju Gogolju, okuplja šaroliku ekipu muzičara iz celog sveta.

Njihov kulturni uticaj čini zvuk benda nepolovljivom mešavnimo vodvilja, punka i etno muzike, i sjajnog popa uz pratnju violine, harmonike pa čak i saksofona. Uz sedam studijskih albuma iza sebe, jedan EP, niz gostovanja s drugim muzičarima i u dokumentarnim i igranim filmovima – između ostalog u Everything is Illuminated Lieva Schreibera i Madonninom rediteljskom debiju Filth and Wisdom – Gogol Bordello je u svojedva decenije neprestanog rada utvrdio svoj status kao jedan od najatraktivnijih i najneobičnijih pojava na svetskoj muzičkoj sceni.

Na pitanje zašto to ime, Jevgenij je odgovorio: “Gogolj je prošvercovao ukrajinsku kulturu u rusku i svetsku, a tako i mi švercujemo svoje kulture u svetsku.” A bordel? Pa, poslušajte i sami zašto. Ovo bi bio omiljeni bend Raspućina. Možda.

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo